Jugoslovenski Rotar

Iz rada naših klubova:

Unutarnja ekstenzija naših klubova pokazuje lijep napredak; ne samo da se pokrivaju gubitci već se dolaskom novih članova brojčano stanje članstva povećava. '

Bratislava. Rot. Y. Holmes iz Greenwille, USA, kome je klub poslao kamen iz Štefanikove magile, došao je lično da zahvali i da javi da je kamen bio uzidan u zgradu dječačke škole u Greenwille. — Rot. Schippert, Stuttgart, predavao je o sjednici komisije R. I. za međunarodnu službu u Zurichu.

Časlav. Po uzoru kluba Mlada Boleslav osnovan je Đački dom, koji vrlo dobro napreduje i svakim se danom mladež za nj sve više interesuje.

Hradec Kralovi. Pretrpio je gubitak smrću odličnog člana rot. Starka; njegovu je uspomenu počastio time da je poklonio Kč. 500.— u dobrotvorne svrhe.

Karlovy Vary hvali pričanja svoga gosta rot. Novaka iz Zemuna.

Košice se sjeća svog odličnog člana rot. J. G. štancela, šefredaktora »Slovenskog vychodax, koji je kao zastupnik CTK (éeski presbureau) premješten u Beograd i koji je postao stalnim gostom kluba.

Mlada Boleslav. Pretsjednik odbora za rad za mladež, rot. Pluhaf na čelu je akcije za prehranu siromašne školske omladine. Hranu će primati 400 djece. Klub je u tu svrhu pridonio Kč. 300.—. Osim toga svi članovi pridonose znatne novčane svote i jestvine. Šegrtskom društvu poklonjeno je Kč. 100.— u ime potpore.

Poprad — Visokć Tatry. Sprema IV redovni meeting slovačkih i prikarpatoruskih Rot. klubova u Visokim Tatrama u Tatranskoj Lomnici u danima od 1 do 3 februara; taj je meeting određen baš za te dane stoga, jer je tada polugodišnji školski raspust, da uzmognu članovi povesti sa sobom i svoju djecu, koja idu u školu.

Praha da pobudi interes za najistočniji dio naše Republike priređuje 2 decembra 1935 potkadpatorusku veće.

Teplice-Šanov, sijelo IX konference našega distrikta dne 23 i 24 maja 1936. Tamošnji rotari već marljivo rade i spremaju ovaj program: Propaganda banje Teplice-Šanov, sporazum među narodima, koji obitavaju Č. 8. R., dom prijateljstva i izložba rotara likovnih umjetnika. Teplice, zeleni, topli grad, koje je nekad bilo poznato kao danas Ženeva ili Locarno, ponajljepši je grad u Č. S. R. Već danas izražavam želju, da biste i Vi, jugoslavenska braćo, u što većem broju sudjelovali našoj konferenciji.

Razumije se samo po sebi, da se u većini naših klubova pod dojmom etiopsko-talijanskog konflikta predavalo o Etiopiji.

Taj svoj prikaz popraćujem u ime svih čehoslovačkih rotara i u ime svoje vrućom željom, da provedete, draga braćo, ugodne i vesele Božićne svetke i neka Vam se u Novoj godini 1936 ispune sve Vaše želje i ostvare svi Vaši planovi i da Vas obaspe svakom srećom.

Vaelav Rudl, redaktor Čehoslovačkog Rotariana, Mlad4 Boleslav — Čehoslovačka.

27