Jugoslovenski Rotar

Na isti način kao što mogu pojedinci da izgube ravnovjesje uslijed alarmantnih sugestija, tako mogu i čitavi narodi biti bačeni u ratne avantire, tjerani tjeskobom, zaluđivanjem, kojekakvim krivim odnosno patološkim predočbama. Ovo bi bila propast za njih i za druge.

Mi liječnici izjavljujemo, da je zadaća naše znanosti danas, da pronađemo motive, koji izviru iz stvarnosti, te da ih razlikujemo od subverzivnih intencija onih, koji u mutnom love, te da upoznamo potsvjestne motive, kojih fatalni determinizam upliva na državnike. Povijest će suditi svim onima, koji podižu militaristički duh u svojim narodima sve pod izlikom, da služe miru. Oni će biti odgovorni za svu nesreću, koja nas snađe novim ratom. |

Naglašujemo činjenicu, da pacifističke intencije, bile koliko mu drago iskrene nisu dovoljne za postignuće mira, pa makar i uz nacionalne žrtve. Po našem mišljenju internacionalni interes i važnost internacionalnih organizacija dopuštaju državnicima, da organiziraju borbu protiv svakog rata.

Ako stanoviti državnici misle, da organizacija mira nije još postigla takav razvitak, koji bi bio dovoljan, da jamči budućnost, mi tražimo od njih da posvete toj organizaciji toliko pažnje i novaca koliko ih роsvećuju naoružavanju svojih naroda.

Svaka čast i poštovanje državnicima, koji, nadahnuti istinskom kulturom i moralnim integritetom, pokazuju svojim narodima, kojima vladaju, put k miru. Njima jedinima pripada naslov vođa naroda.

| CEHOSLOVAČKA — 66 DISTRIKT R. 1

Naš guverner rot. Dr. Hyža neobično savjesno putuje po svojem distriktu i posjećuje znatnije svečanosti velikih klubova u susjednim zemljama. Brine se savjesno za vlastite klubove i izletima u inozemstvo vrši 4 rotarski cilj.

Guverner Hyža predao je charter dne 12 oktobra 1935 klubu u Prerovu, a 26 oktobra 1935 klubu Prostjejov. Dne 20 novembra 1935 inaugurisao je 42 éehosl. klub u Zlinu. — Pribivao je 5 oktobra 1935 sjednici maloga odbora 66 i 73 distrikta R. L u Waldenburgu (Saska), dalje proslavama desetgodi’njice predaje chartera klubovima u Beču i Budimpešti. — Sa guvernerovih putovanja po našem distriktu bilježim ove službene posjete iz novembra 1935: 6 Usti n/L., 11 Časlav, 21 Češki Tješin, 22 Turč. Sv. Martin, 23 KoSice, 25 Uzhorod, 26 Poprad i 27 Opava.

Jesen, uvod u zimu, svojim teškim maglama, stalnim kišama i hladnim vjetrovima, potiče naše klubove, da porade u korist nezaposlenih i nezbrinute omladine; ovoj neka se pruži bar jedanput dnevno toplo jelo, da joj se priskrbi obuća i odijela, to neka je nastojanje naših klubova. Pročitao sam u izvještaijma naših klubova, da bilo samostalno ili zajednički s nekim korporacijama rade na smanjenju bijede i nevolje siromašne djece. Nikolinjsko i božićno doba, koje imade devizu darežljivosti pod štitom dobre volje, najpogodnije je za dobre čine.

26