Jugoslovenski Rotar

bi građanski zakonici priznavali kao redovno sretstvo samopomoć t. j. mogućnost da stranke u nekom sporu pribave same sebi zadovoljenje, prama svojoj snazi i umješnosti. Tek pred nekoliko godina učinjen je prvi pokušaj da se rat kao sredstvo riješavanja međunarodnih sporova stavi izvan prava. To je Kellogov pakt. Ovih dana se mnogo govori o t. zv. sankcijama, a to je baš onaj elemenat, koji je nedostajao i najpriznatijim normama međunarodnog prava, pa su baš zato mnogi poricali da se međunarodno pravo može uopće tim imenom nazivati.

Međutim, bez obzira i na najsvečanije ugovore i paktove, sve su to samo još pokušaji.

Da ne zađem u raspravljanja predmeta, koji su vrlo interesantni, ali ne spadaju u konkretan zadatak današnje večeri, postavljam odmah glavno pitanje: Što može da i u ovakovim prilikama rotarstvo učini za unapređenje mira 1 sporazuma među narodima i kojim putem se to najbolje može postići.

Prelazim preko nekih sitnih, ali uvijek simpatičnih izraza тедиnarodne kurtoazije, koji su se uobičajili u rotarstvu. I naš klub gotovo svakog mjeseca prima jedno prijateljsko pismo od nekog drugog kluba. koji Je jednu svoju večer posvetio Zagrebu i našoj zemlji. To je sve dobro, a nikako nije glavno ni dovoljno.

Klubovi vrše u najboljem smislu svoju dužnost međunarodnog služenja kad postaju rasadnici pravog poznavanja drugih naroda i njihovih posebnih problema. To poznavanje i razumijevanje vodi do blagog i trijeznog prosuđivanja i u onim slučajevima kad se sa nečijim stanovištem načelno ne možemo složiti. Time se ne isključuju sporovi, ali se svakako ograničuju štetne posljedice, koje redovno nastaju iz nasilnog načina riješavanja tih sporova.

Međunarodni kontakt i pod najtežim prilikama, zadržavajući dakako pravo i dužnost da se nikako ne izdvajamo iz vlastite narodne zajednice i njezinog kolektivnog osjećaja za vlastite interese, to je najjače sredstvo rotarskog medunarodnog sluzenja.

Mi, braćo, moramo i ove godine da nešto makar kako sitnog, ali pozitivnog u tom pravcu učinimo, te bi naročito molio braću da o tomu razmisle i predlože ono, što misle da bi bilo dobro i u razmjeru sa mogućnostima našeg kluba.

*K

У. Popovic (R. C. Skoplje) :

SOONG J8, WIA ZIDNO sl WO) ID ak

Posle rata a naročito poslednjih godina oseća se jedan snažan pokret, jedan veliki zamah da se priroda što bolje upozna i da se što više zavoli. Tim pokretom čovek teži da svoje telo što više izloži suncu, da se što više nadiše svežeg planinskog zraka, da se što više napliva i nakupa u kakvoj bistroj i čistoj reci, jezeru ili moru. Ovaj pokret vidimo po svima kulturnim zemljama i nije retka prilika da nedeljom i praznikom ostanu gotovo prazni mnogi gradovi, jer je sve živo sa torbama i štapo-

6