Jugoslovenski Rotar

Zaslugom dra. Iva Bonaeci, člana Rotary Cluba Split, koji je znao zainteresirati Miha Ercegovića, suvlasnika knjižare ı štamparije »Jadran«, dobila je čitava stvar konkretnije forme; to je bilo negdje u jesen 1982 godine.

Bratu Mihu Ercegovicu uspjelo je da poslije nekoliko prijateljskih sastanaka osnuje Rotary Club u Dubrovniku; zainteresirao je najprije trojicu prijatelja i to: dra Mirka Mladinova liječnika; Stevana Markovića, inžinira i Draga Pogačića, arhitekta.

Prvi redoviti sastanak je bio održan na 11 maja 1933 godine; toga dana je bila izabrana i prva privremena uprava sa drom. Mirkom Mladinovom na čelu. Za sastanke je bio određen četvrtak a za lokal Hotel Excelsior.

Na II. sastanku je bilo 7, na IV. već 9 članova. Na ovom IV. sastanku je bio prisutan brat Hanaman iz Zagreba, koji je potakao élanove na daljnji rad prikazavSi im bit Rotarstva.

U ovo doba padaju napadaji na Rotarstvo u jednom dijelu lokalne štampe ali bez uspjeha: stvar napreduje i broj članova se penje na 12, pa na 15 i skoro na 18 članova.

Na VI. sastanku se donosi odluka da se sastanci održavaju u Grand Hotel Imperialu, gdje se i danas održavaju.

Na 2 decembra 1933 inaugurirao je naš Club ondašnji pastguverner brat Edo Marković na zamolbu ondašnjeg guvernera brata dra. Milana Stojadinovića a u prisustvu braće iz Splita, Šibenika i Sarajeva. U to vrijeme pada izbor prvog redovitog upravnog odbora Kluba, koji je bio ovako sastavljen:

Jovo Bravačić, pretsjednik; kap. Vicko Miloš, potpretsjednik, Milivoj Sokolović, tajnik; Baldo Kristić, blagajnik; Bogumil Hrozniček, ceremonijar. Na 6 januara 1934 godine bio je dubrovački Klub primljen za člana Rotary International pod brojem 3638.

Na II. jugoslavenskoj distriktnoj konferenciji u Zagrebu uzelo je učešća 12 članova, pa je Klub za najbolju frekvenciju konferencije dobio kao nagradu prelaznu trofeju: Veliki Rotarski točak.

Iza povratka sa distriktne konferencije stigao je klubu brzojav tadašnjeg guvernera dra. Milana Stojadinovića, da će predaju chartera (povelje) našem Klubu lično izvršiti na 31 maja 1934 godine.

Charter proslava našega Kluba izvršena je najsvečanije: pored brata guvernera i njegove gospođe te pretstavnika lokalnih vlasti i svih članova Rotary Cluba Dubrovnik sa damama prisustvovalo je 15 jugoslavenskih Rotara, 19 engleskih Rotara sa 18 dama, 1 amerikanski Rotar sa gospođom te 7 gostiju nerotara — ukupno 97 osoba. Guverner dr. Milan Stojadinović otputovao je iz Dubrovnika preko Venecije na godišnju konvenciju u Detroit.

Sa 1 jula 1935 godine preuzeo je vodstvo Kluba drugi Upravni odbor, koji je ovako sastavljen: Dr. Mirko Mladinov, pretsjednik, dr. Branko Bubalo, potpretsjednik; Milivoj Sokolović, prvi tajnik; Bogumil Hrozniček, drugi tajnik; Baldo Kristić, blagajnik; inž. Stevan Marković, ceremonijar; Samuel Kaldor i Miho Ercegović odbornici, te pastpretsjednik Jovo BHravačić.

18