Jugoslovenski Rotar

Bratislava: Tmali su 5 rot. gostiju iz Badena bei Wien i tom je prilikom pretsjednik badenskog kluba rot. Sehoute predavao o isušivanju Zuiderskog jezera.

Brno: Wald je predavao: »Kako bi se moralo naročito na građanskim školama predavati o elektrici« i rot. univ. prof. dr. Baza »O demokraciji ı diktaturi«. Priredili su nikoljsko veče s damama i s bogatim darovima. Tim je povodom rot. CisaF govorio o temi »Dusi i strašila«. Mjesto čestitaka za Novu govidnu poklonili su gradskim siromasima kč. 500.—.

Česky TéSin: Istupila Getiri Clana, koja su se preselila na poljski teritorij. Mjesto Gestitaka za Novu godinu darovase ké. 3000 za sresku crganizaciju skrbi za ¢eSku i njemacku omladinu i mjesnim skautima.

Chrudim: Poslednju sjednicu u godini ispuniše društvenom zabavom uz sudjelovanje gospođa. Svako je morao u stihu da odgovori na pitanja »Što mi se sviđa i ne sviđa u našem klubu?« Supruzi rot. Kloboučnik istaknuli se skitničkom glazbom i pjevanjem, harmonikom i pokazivanjem karikaturnih slika, a klupski tajnik rot. dr. Novak ml. obogatio je program te šarolike večeri svojim originalnim rebusima.

Košice: Dr. Uram imao je vrlo zanimljivo predavanja »O umiranju«. Redovito se sabire priloge za Kuhinju siromašne djece.

Mlada Boleslav: Posljednjoj sjednici prije Badnjaka prisustvovalo je 25 skauta kao gosti, kojima je lijepo govorio tajnik rot. Rudl o značenju i sadržaju Rotary, pa je podvukao ideje, koje su zajedničke sa principima skautizma. Mili mali gosti pokazali su svoje vježbe, i to: pjevanje, crtanje mapa, pružanje prve pomoći, sporazumijevanje Morseovom abecedom, igre, gesla it. d.

Praha: PrirediSe večer prikarpatoruskih studenata uz prisustvo guvernera Prikarpatske Rusije rot. Hrabara i pretsjednika grad. općine nutarnjeg Praga ing. Rotnagla. Prisutno 47 studenata, kojima je ruski govorio guverner rot. Hrabar i general rot. Klecanda. Studentski zbor zasvirao je nekoliko potkarpatoruskih pjesama na balalajke. Za godinu 1935/36 otvorili su 30 klasifikacija. Skautska veéer s vrlo bogatim i Sarolikim programom, koji su izveli sami skauti, donio je Gistih ké. 1500. Klub je preuzeo kumstvo novo osnovanog kluba u Libercu.

Roudnice nad Lab.: Brisan Glan Kurz radi stalnog nedolaska na sjednice. Sreskoj omladinskoj brizi poklonjeno ké. 500.—. Rot. Gasser prijatno ih je iznenadio priredivši im bogatu večeru sa božićnim drvcem ı darovima.

Sušice: Pretsjednik kluba rot. Seitz, pretsjednik grad. općine, koji uzorno sluzi svome gradu, javlja da je 1935 god. 6000 ljetnih gostiju posjetilo grad SuSice.

Teplice-Šanov: U punom su jeku priprave za konferenciju distrikta. Poklonjeno ké. 1000.— njemačkoj sreskoj soc. skrbi za mladež mjesto čestitaka za Novu godinu, a češkoj sreskoj soc. skrbi za mladež poklonjeno kč. 500.—.

Usti nad Lab.: Za Božić poklonili 47 porodicama neuposlenih s 86 odraslih članova i 175 djece sanduke hrane od po 15 kg i po 30 kg.

Vaclav Rudl, redaktor Cehosloy. Rotariana Млада Boleslav - Cehoslovaéka Republika

25