Jugoslovenski Rotar

R. C. Banja Luka. Predavanja: M. Gjurković: »O Macohiavellu«, M. Wilhelm: »O novoj uredbi o zaposlenju stranih radnika«. Za nevoljne sakupljeno Din 195.—.

R. C. Beograd imao je i ovog meseca mnogo gostiju rotara i nerotara. Medu njima bio je i sekretar bugarskog poslanstva u Beogradu rotar Asen Smedovski koji je premešten u Sofiju. On je bio preko godinu dana stalnim gostom u klubu. U svom oproštajnom je govoru naglasio, da je poceo svoj rad kao prijatelj jugoslovensko-bugarskog zbliženja, a odlazi kao iskren prijatelj jugoslovenskog naroda.

Klub je čestitao svom pastpretsedniku Prof. Dr. VI. Petkoviću na primljenom visokom odlikovanju.

Dne 13. dočekana je svečano pravoslavna Nova Godina. Pored mnoго rotara iz drugih klubova i preko 50 dama bilo je mnogo odličnih uzvanika među njima ministar trgovine Dr. Vrbančić, turski poslanik Ali Haydar Akatay, njemački v. Heren, bugarski Dr. Kazasov i drugi.

Na tom sastanku držao je St. Koen predavanje »O rotarstvu«.

Posle zvaničnog dela razvila še animirana zabava do pred zoru.

Na sastanku od 20. dao je Stevan Pavlović referat o predavanju bivšeg franc. ministra finansija Paul Reynaud-a o opštoj svetskoj politici i o današnjoj političkoj situaciji u Francuskoj.

R. C. Bitolj, pojačao je svoju frekveneu od 66.66% u decembru na 79.16% i obeéaje da će biti u buduće još bolji.

Bavio se pitanjem svoje Charter-slave i priprema se za veću unutarnju ekstenziju.

Е. С. Dubrovnik priprema se Zivo za distriktnu konferencu.

Među inim održana su sledeća predavanja i referati: Barbieri: »Mogućnosti zimskog športa u Dubrovniku«, Miloš: »Nepovoljno stanje pomorskih podvoza«, Vekarić: »Rudyard Kipling«, Dr. Bubalo: »Pozitivno bračno pravo«. .

R. C. Karlovac. Predavanja: Ing. Marić: »Pitanje mostova u Karlovcu«, Vuković A.: »Žetva i cijena pšenice u god. 1935«, Ing. Jamnicky: »Sirovine u ratnoj industriji obzirom na izradu streljiva i eksploziva«, Nome Petar: »Željezo i njegova proizvodnja«, Košćević: »Stari Zagreb« (predavanje bilo je popraćeno sa mnogo slika starog Zagreba).

Klub je darovao za postradale od poplave u Skoplju Din 200.—.

КЕ. С. Leskovac. Dr. Radaković održao predavanje »Kršćanstvo u Rotarstvu«. Klub je primio na svečan način tri nova člana.

R. C. Ljubljana. Predavanja: Ivan Bole ml.: »Po romantični Korziki«, Dr. Fran Stele: »Muzej kneza Pavla v Beogradu<, Franc Terseglav (glavni urednik »Slovenca«): »Vojna in ekspanzija v luči sodobne dogmatike, filozofije in pravoznanstva«.

Klub kandidira svog člana Dr. Ivana Slokara za guvernera.

Za nevoljne sabrano Din 586.—.

R. C. Maribor posvetio je i ovog meseca unutarnjoj ekstenziji kluba punu paznju.

Od referata treba spomenuti: Sabothy: »Sa puta po Čehoslovačkoj

i Nemačkoj, te referat Rapoteca iz engleske i francuske rotarske literature. 29