Jugoslovenski Rotar

MOJIM ROTARSKIM DRUGOVIMA U JUGOSLAVIJI

Rotarstvo je na pragu svog 32-godišnjeg postojanja. 31 godina što je ostavljamo iza sebe od velike je važnosti za nas.

Osobiti porast Rotarstva obzirom na njegovu veličinu kao i njegov upliv ima. se pripisati, ja držim, njegovom razboritom načinu delovanja kroz pojedine članove, a ne možda korporativnoj sposobnosti, osim u stvarima administrativne naravi. Imade ozbiljnih rotara, koji misle, da bi trebalo upliv što smo ga stekli, upotrebiti u izvesnim kritičkim situacijama, koje se odnose na svetska pitanja. Tako radikalnom promenom naše politike po mom mnenju, ne samo da se ne bi postiglo željenu svrhu, već bi se osetljivo oslabilo, ako ne i uništilo našu mogućnost saradnje u pitanjima koja stoje pred nama.

Jakost jednog Rotary kluba ovisi delomično o raznim prilikama, interesima i nazorima njegovih članova. Ovo učvršćuje drugarstvo i proširuje vidokrug. Ipak uza sve to ne bi bilo razborito, da klub poduzimlje bilo kakvu akciju u spornim pitanjima.

Većim delom jakost R. I. ima se pripisati različitosti njegovih članova koji stoje pod uplivom historije, kulturne i prilika zemlje, u kojoj žive. Ova različitost obogaćuje naše internacionalno drugarstvo, i omogućuje promicanje internacionalnog sporazuma. Jačanje internacionalnog sporazuma postići će se jedino nastojanjem pojedinaca, a ne bilo kakvom korporativnom legislativnom akcijom. Ne proširimo li internacionalni sporazum, mi nećemo postići naš dalnji cilj dobre volje i mira. Mnogo lakše i jednostavnije bilo bi stvoriti jednu rezoluciju, nego li izgraditi sporazum, ali nesmijemo zaboraviti, da je sporazum sigurni temelj izgradnji svetskog mira.

Stoga Vas Rotari 24 kluba, koji broje 580 članova, pod vodstvom Vašeg marnog guvernera dr. Viktora Ružića, pozivam, da kao članovi častnici i pretsednici klubova u Vašem distriktu, preuzmete na sebe svu ličnu odgovornost, koja Vam pripada kao rotarima. Bude li svaki pojedini od Vas, bez obzira na položaj, koji zauzimlje u Rotarstvu, učinio svoju dužnost, mi možemo punim poverenjem gledati u budućnost Rotarstva.

Ed. R. Johnson, president R. 1.

мл