Jugoslovenski Rotar

ODSJEČENI KOMAD OKRUGLOG PANJA

ROTARSKA GODIŠNJA POSLANICA PAVLA P. HARRISA OSNIVACA I ZACASNOG PRETSJEDNIKA R. I.

Onaj koji je opipao internacionalno bilo osjetio je u posljednje vrijeme niz trzaja koji su nas morali neobično zabrinuti — a spas leži možda, baš u tome, što su nas zabrinuli. Današnja se generacija, ne voli hladnokrvno klizati uz rub propasti, kako su to činile prijašnje generacije. Promjena ne leži toliko u promjeni srčanosti koliko u promjeni nazora. Mi nismo toliko glupi da nebismo ništa naučili gorkim iskustvom. Čak i dijete nauči da se uklanja vatri. Da nije bilo gorkih iskustava svjetskoga rata, koje su nam do danas u svježoj uspomeni moglo je lako doći, zbog nedavnih smetnja na internacionalnom polju, do sveopćeg požara. Nevjerovanim Tomama možemo reći: I to je nešto.

Napredak je u stvarima čovječanstva za čudo nepravilan, a nesumnjivo jest ipak neki napredak. U davnim vremenima je neko otkrio da otpiljeni komad okruglog panja moze da posluzi kao kotač, a to jest naravno uz neke manje dotjeranosti — sve Sto se kasnije postiglo kroz dvije tisuće godina. Tek u ovom stoljeću došli smo do ovog nevjerojatnog napretka u olakšanju saobraćaja. U našem internacionalnom odnosu mi se međutim još uvjek krećemo oko nečesa što veoma naliči otpiljenom komadu okruglog drva, ali to nipošto ne znači da ćemo pri tome i ostati. Neko će ipak jednog dana pronaći bolje sredstvo. Rotarstvo moli da može predložiti jedno takvo: Primjenimo u internacionalnim poslovima ona ista stara i časna sredstva snošljivosti, praštanja, prijateljskih odnosa i susretljivosti, koja su prokušana u privatnim poslovima kroz tolike generacije. Ne čekajmo dok se podignu tmasti oblaci, započnimo time odmah.

Moje žena i ja posjetili smo pred dvije godine u ime rotarstva britansko otočje i daleku Južnu Afriku, prošle godine: Japan, Kinu, Filipine, Australiju i Novu Zelandiju, dok ćemo budući mjesec posjetiti zemlje Južne Amerike. Kudagod dođemo nailazimo na snošljivost, praštanje, prijateljske odnose i ljubaznost, kao i na rotare koji gaje i promiču te vrline. Dan okretanja po komadu otpiljenog panja u internacionalnim odnosima bliži se kraju. Nevjerojatno lagodna saobraćajna sredstva čine internacionalne prijateljske odnose vrlo praktičnom stvari.

'Skrajni je čas! Pristupimo radu!

4