Jugoslovenski Rotar

званичну гувернерску посету тројноме клубу Ћуприја—ЈагодинаПараћин. Међу гостима-неротарима, који су присуствовали састанку, треба нарочито поменути г. Јосифа Костића, армијског генерала, команданта армије, и дивизијског генерала г. Д. Миљковића, команданта друге коњичке дивизије, који као стари симпатизери Ротарства нису пропустили ни ову прилику да угодно проведу једно вече у кругу ротара.

Присутно је било укупно 80 ротара, сестара и гостију-неротара. Заједничка вечера приређена је у, ротарски и укусно украшеној клупској просторији у којој се одржао и званични део састанка.

Званични део састанка отворио је бр. Вукашин П. Антић, претседник домаћинског клуба Ниш, поздравивши најпре добродошлицом бр. Гувернера, као премијера нашег ротарског дистрикта. Бр. претседник је потом поздравио г.г. генерале, као претставнике наше дичне војске, бр. Драгомира Павловића, као претставника Ротари клуба Београд, те браћу и сестре сва три клуба и драге нам гошће и госте-неротаре.

После поздравног говора бр. В. П. Антића, добио је реч бр. Стеван К. Павловић, гувернер 77 дистрикта Р. И.

Бр. Гувернер у почетку свога говора упућује своје поздраве г.г. генералима, као претставницима наше дичне војске, упоређујући њихов задатак са нашим 4 циљем, т.ј. да и они исто тако чувају мир као што га и ми ротари желимо да обезбедимо пропагирајући добру вољу и избегавање оружаних сукоба.

Евоцирајући своје успомене из раног детињства, које је бр. Гувернер провео у Нишу, честита нам усељење и изражава наду да ће ова промена дати новог полета у нашим ротарским прегнуЋима. :

У наставку свога ванредног и снажног говора бр. Гувернер говори о Ротарству, о потреби и дужности да будемо корисни другима, и, изложивши наше циљеве, задржава се на идеји мира. Идеја мира, рекао је бр. Гувернер, учинила је да се Ротарство код нас толико развило, више него код свих наших суседних земаља, јер: ма да смо морали да ратујемо, ми волимо мир, цео наш народ је за идеју мира, ми за њега радимо и над њим бдијемо.

У другом и завршном делу свога говора бр. Гувернер се сећа наших сестара-ротарки као најлепших украса наших састанака и апелујући на браћу да своје жене и сестре што чешће доводе на састанке, како би се и оне међусобно што боље упознале и спријатељиле, захваљује се сестрама на пажњи коју су нам указале посетивши овај вечерашњи састанак.

Говор бр. Гувернера био је поздрављен бурним одобравањем и пљескањем.

Бр. Вукашин П. Антић је потом објавио да ће се на вечерашњем састанку свечано примити за члана Ротари клуба Ниш г. инж. Танасије Аритоновић, директор фабрике дувана, кога поздравља

и моли, као и све присутне, да саслушају предавање бр. Др. Милана Соколовића.

19