Jugoslovenski Rotar

Бр. Др. Милан Соколовић је одржао ванредно лепо предавање „О идеологији Ротарства", у коме је до танчина изложио историјат, бит, циљеве, начела и методе наше другарске заједнице, тако да су сви присутни неротари могли да упознају суштину наше организације.

Изванредно предавање бр. Др. М. Соколовића било је поздрављено живим одобравањем и заслуженим аплаузом.

На позив бр. претседника, кандидат г. Инж. Танасије Аритоновић положио је усмено ротарски завет, после чега је бр. прет«едавајући обзнанио да је именовани примљен за редовног члана Ротари клуба Ниш, као претставник класиикације „Прерада дувана — Тобако Мануфактуринг“ и, као видне знаке чланства, предао му је ротарску значку и легитимацију уз апел да их носи и муве га поносом.

Новопримени брат Инж. Танасије Аритоновић свесрдно се захвалио на почасти и поверењу које смо му указали и обећао је да ће се свим силама трудити да се покаже достојним чланом нашега клуба и ревносним поборником ротарских идеала.

Брату Инж. Аритоновићу први је честитао бр. Гувернер, потом бр. претседник и остали.

Церемонијал пријема учинио је силан утисак на све присутне, а нарочито на госте — неротаре.

Од претставника осталих клубова први је говорио бр. Дрггомир Павловић, члан Ротари клуба Београд, који нам је испоручио братске поздраве свију чланова свога клуба и честитао нам на усељењу уз искрену жељу да нам рад убудуће буде још плоднији.

Бр. Д. Павловић ни овом приликом није пропустио да у свој говор унесе пуно хумора, ведрине и братске непосредности. О6јаснивши нам најпре комплициране узроке о закашњењу пријема давно испорученог поклона, који се сада налази на интернационалном путу у Тополи — који је дотле изграђен — бр. Павловић са пуно ведрине и доброћудности прелази на излагање интересантних података о женама-ротаркама у Америци, о чему је изнео ванредно занимљиве статистичке податке и са пуно поштовања је апеловао на наше драге жене и сестре да се угледају на своје прекоокеанске другарице.

U бр. Д. Павловић био је награђен радосним пљескањем, а благодарни погледи наших сестара били су јасни тумачи сестринске захвалности на изложеним податцима о улози жена у привредном животу.

Бр. Др. Велизар Пијаде, претседник кумовског клуба Лесковац у своме језгровитом говору изразио је своју радост и задовољство да на данашњем састанку може да поздрави тако лепи елитни скуп. Поздравивши усељење у „Парк“ хотел и прихваћајући данашњи наш састанак као почетак заједничког рада наших клубова, бр. Др. В. Пијаде апелује да се и убудуће приређују међуградски састанци што чешће како би наш рад уродио што бољим и уноснијим плодом. | |

После тога, бр. Др. Милан Стевановић, потпретседник тројног клуба Ћуприја—Јагодина—Параћин, објаснивши циљ нашег да-

20