Jugoslovenski Rotar

ПРОИЗВОДЊА ПАМУКА У ЈУГОСЛАВИЈИ Бора Милутиновић (Р. К. Београд)

Производња памука на територији Југославије одавно је позната, а одржавала се, без заштите, само у најјужнијим срезовима Вардарске бановине. Па и У ТИМ срезовима не постоје баш повољне климатске прилике за нормалну производњу памука. Годишња Количина топлоте није довољна за пун успех пуцања чаура пре насталих слана, нити је примена наводњавања препоручљива због продужавања вегетације и задржавања пуцања чаура.

И поред свега тога у време високих коњуктура за памук, као што је то било у доба америчког грађанског рата, култура памука допирала је све до Врања. Висока цена допушта пољопривреднику да се задовољи и са мањим приносом по хектару, а памук је таква биљка која непрестано замеће плод и прве чауре увек имају ДОВОЉНО топлоте да испуцају. |

Колико је питање цена осетљиво за ширење ове културе, видело се 1935 године када је новоотворена нишка предионица и ткачница почела да купује домаћи памук и тиме проузроковала Мали скок цена за 0,50 пара по килограму сировог памука. Добра последица ове боље цене осетила се одмах идуће године: култура памука раширила се за око 400 хектара, т.ј. за 300 више од прошлогодишње.

Према томе, сасвим је јасно било да ће осигурање довољне Минималне цене домаћем памуку бити озбиљна подлога за проширење ове културе код нас. То је Уредба о откупу домаћег памука од 16 октобра 1936 године и предвидела, Слично законским прописима којима су дириговане са успехом културе памука у Грчкој и Бугарској. Грчка данас покрива са 70%/ потребу своју у памучном влакну, а Бугарска је у току 5 или 6 година успела да прошири ову културу од 3.000 на 50.000 хектара.

Поменута Уредба о откупу домаћег памука гарантује произвођачу сваке године благовремено пре сетве одређену споразумну цену, која може да буде до 509 скупља од просечне годишње цене „мидлинг" памука на њујоршкој берзи. На основу те одредбе учвршћена је цена домаћем памуку из бербе 1937 године на 17.50 динара по килограму чистог влакна, што одговара по прилици 5 динара за килограм сировог памука.

Увозници и индустријалци памучног влакна обавезни су да сав домаћи памук, способан за индустријске сврхе, откупе од произвођача преко њихових задруга најмање по горе утврђеној цени, И то сразмерно своме годишњем увозу памука. Увозници не могу да увозе стран памук док не докажу да су своју квоту домаћег памука откупили. Задруге које се баве продајом памука својих задругара пријављују предвиђене количине домаћег памука за откуп и расподелу, а увозници свој годишњи увоз страног памука.

Утврђени распоред расподеле обавезује увознике да од одређеног времена откупе домаћи памук, у противном не могу добити дозволе за увоз страног памука.

Да купци домаћег памука не би били оштећени, враћа им се разлика између откупне цене домаћег памука и просечне годишње

24