Jugoslovenski Rotar

ska slava, koja je poslužila Бајејџ za temu, zadivila nas je kostimima. dok su nam veoma silne scene učinile da bolje razumemo prostodušnu nevinost duša, ono prodiranje strane kulture i crkve, koje karakterise: zivot primitivaca, | svežinu kao žudnju u seoskim idilama..

Posle pretstave Ban Savske banovine — opet rotar — | Mme Nada: 'Ružić priredili su nam soare u banskim cvorovima a u ast Clanova naseg odbora. Prisutnika je bilo mnogo i po izboru, slušali smo mu– ziku i pevanje.Jedno čudo od deleta, sa 12 godina, sviraše nam zadivljujućom umetnošću Šumana i Lista. Zakuska, u isto) vreme obilata t ukusna, izazva sve nase smelosti i umiri sve apetite.

U petak vece u hotelu Esplanada, dekorisanom i iski¢enom тазјаvama, Zagrebački rofari nas primiše. Večeralo se a posle koncerta gde. se naizmence pevalo i sviralo, naslala je igranka.

U nedelju pre podne prokrstarili smo poslednji put kroz grad i bejasmo prisulni povorci raznih društava. Isto fako smo bili srećni što smo mogli da poselimo dve seoske crkve, koje su bile pune vernika, žena i ljudi u prazničnoj nošnji, preko kojih se, ozivljavajuci boje na seljanima, igrala fre= perava svetlost sa erkvenih prozora. | na kraju je bio odlazak dolinom Save, sredinom purpurnih i zlafastih šuma, preko kojih su se lepréali svetli traci. Trst, jadranska obala | зуеПисамо тоre, Venecija i njene močvari osveženi suncem мес па пједоvom zahodu, Мегопа sa sjajnom prošlošću, kada je po njenim ulicama Bonaparta, pobednik Arkole, nervoznim korakom šelao rost svoje ljubavi za ravnodusnom Jozefinom, Lago Madore tiho i kao nerealno pri mesečćini, a zalim granica i noć.

Završujući osećam se obavezan da kažem nasim francuskim drugovima o izvanredno velikom požrivovanju naših drugova u Jugoslaviji, kao i neusiljenost sa kojom su oni, zajedno sa njihovim ženama i decom sve učinili da b Sto bolje iskoristili nase kratko bavijenje. Mi ¢uvamo dragocene uspomene njihovog prijema isto kao i njihove lepe zemlje i mi smatraco kao visoko preimuéstvo sto smo mogli pretstavljati na radovima Evreaskog savetodavnog odbora jedan distrikt koji se tokom godine izvio na €elo pokreta ekspansije R. I.

Hrvatska narodna позпја

Dr. V. K. (R. K. Beograd)

23