Jugoslovenski Rotar

„СНао је svoj referat o provedbi nase akcije za pomoć nevoljnima grada Osijeka. Br. dr. Julije Balory govorio je o zbrinjavanju novorođene djece siromašnih rodifelja.

Pančevo. — Prejsednik brat Mihailović isporučio je pozdrave Rolfari kluba u Vršcu, gde je bio 4 o. m. na sastanku. — Preisednik predlaže da se pančevačkom Srpskom crkvenom pevačkom drušivu dade prilog za spomen klinac. То je najstarije pevačko drušivo ne samo u Jugoslaviji nego i na celom Balkanu, koje 12 i 13 juna 1938, proslavija stogodisnjicu svoga opsfanka i rada na kulfurnom polju. Danas se na čelu ovog sfoleinog pevačkog drušiva nalazi kao druživeni prelisednik naš brat i pasiprezideni Jeffa Spaić, a kao članovi upravnog odbora brat Mileta Tomić i braf Emil Kaćura. Po prednjem predlogu Klub je doneo odluku, da se drušivu podari din. 1000 za spomen klinac. — Brat guverner je 18 januara učinio zvaničnu poselu našem klubu. Prelsednik je oivorio sastanak i naveo je da ima danas refku priliku da pozdravi fri radosne sivari. Brata guvernera, koji nam je došao u zvaničnu posefu izrazivši mu dobrodošlicu, brata Gramberga, koji se vralio oporavljen sa dužeg lečenja i brafa Kunda, koji je za svoj rad u Crvenom Krstu odlikovan zlatnom medaljom. — Brat guverner izrazio je svoju radost da se nalazi u našoj sredini i zahvalio se braći, jer je iz radne sednice upravnog odbora koja je održana pre saslanka uslanovio sa zadovojsivom d= klub i pojedini članovi odgovaraju u svemu svojim dužnosfima u radu na osivarenju rcfarskih ciljeva.

Sesirinsko veče je održano 22 januara u cilju zbliženja našega kluba sa okolnim brafskim klubovima. Dr. Mihajlović održao je zafim veoma inieresantno predavanje „Rolari i žena” u kome je izneo položaj žene u druStvu i javnom Zivotu od počelka do danes i njen položaj prema rofarskim ciljevima. Veče je provedeno u drugersivu i dobrom raspoloženju sa braćom iz drugih klubova i ostalim gostima do pred samu zoru.

Pefrovgrad. — Uveli smo jednu novost na nasim sastancima u vidu dvominuinih referata, o tome Sta je ko i gde Citajuci zapazio. Kao prvi referent, sam predlagač је novosli brat dr. Dimifrije Kristić nam je cilirao inferesanine odluke iz časopisa „Matica Rada” iz pera Milana Marjanovića „Frank B. Gilbert, jedan od klasika naucne organizacije rada i njegova gospodja”. — Nagrade za najbolje izradjene lemafe prilikom proslave Sv. Save u visini po jedan zlatan dukat, predate su odredenim uéenicima i to: и Državnoj Realnoj Gimnaziji učenici osmog razreda Frajnd Evi za najbolje dat odgovor na pifanje „Kako ću najbolje služifi porodici, svom narodu i čovečansivu”. U Trgovačkoj Akademiji učeniku сејуне godine Laslou Turi za najbolje da odgovor na pitanje: „Kako bih podigao sfandard svog duhovnog i maferijalnog živoia”. U višem fečaju škole Trgovačke omladine učeniku II godine Đorđu Vujiću za najbolji odgovor „Kako ću najbolje poslužiti sebi, mušteriji i šefu”. Nagrade su predane na Sveto-Savskim sveéanostima u prisustvu mnošilva roditelja i naišle na odličan prijem i zadovoljstvo kako nagrađenih isto i njihovih. nastavnika. U loku meseca razdeljeno je sirofinji kao hitna pomoé Dinara 2000.— i time ublazen jad u nekoliko bednih porodica sa mnogobrojnom decom.

Sarajevo. — Iznenadna smrt br. Dušana Davidovića. porazila je svu braću rolare. Br. poiprets. Ristić ožvarajući sastanak predlaže da se iz pijeteta i pod dubokim dojmom smrti našeg dragog brafa pasipresidenfa Dr. Dušana Davidovića, bana Drinske banovine, večeras pročitaju samo depeše i pisma saučešća. Iza foga je braf potpretsjeenik izvijestio braéu koja nisu bila u Sarajevu o toku komemorativne sjed-

nice, Izrazili smo saucesée porodici, i izvjestili brata guvernera. Na komemoretivnoj sjednici je votirano umjesto vijenca na odar pok. brata bana po 250 din. za ,,Sirofinjski hljeb”, Šegriskom domu, Drugtvu Prosveti i pogorelcima Kolobarina hana.

42