Jugoslovenski Rotar

školskom dvorištu Muške real. gimnazije u Splitu najpre par bazena s tekućom vodovodnom vodom, koji pretstavljaju potok i sadrže potočnu i rječnu (većinom riblju) faunu te jedan sa stajaćom vodom, koji pretstavlja baru sa njenim stanovnicima — sve s ukupnom površinom od dvadesetak mefara (u pomanjkanju većega slobodnog prostora). Sve glavne slatkovodne ribe za taj umjetni potok (osim pastrva) poklonile je ribnjačarstvo g. Zwillinga iz Crne Mlake kod Zdenčine.

Isti razlozi i potrebe savremene obuke iz biologije navele su me da osnujem i Jedan školski botanički vrtić ı Jedan univerzalni i trajni Skolski vivarij.

Školski botanički vrtić ostvarivao se pod dosta teškim okolnostima. od kojih Je bila najteža pomanjkanje potrebnog zemljišta, koje se na malom prostoru u kršu moralo tek stvarati. Ipak broji danas već preko par stotina izabranih drvenastih i zeljastih biljnih vrsta.

Za vivarij — budući da škola nije raspolagala za nj ni Jednom slobodnom prostorijom — podigao sam sa djacima u dvorištu Jednu zgradicu od cca 25m? podne površine kao insektarij za gajenje svilea (svilene bube) i drugih kukaca. a koje ujedno služi i za akvarijić ı kao zimovnik za osJeiljive više životinje.

U privatnom dvorištu direktora škole, što ga Je on rado u tu svrhu ustupio. podigao sam pak dva niza uzornih nastambi za kuniée i seriju velikih stalnih kaveza za razne ptice i sisavce, pa golubinjake i par modemih košnica pčela. Na taj način izгтадјеп Je sasvim školski vivarij.

Vivarij i vrtić raspolažu ı svojom bibliotečicom od 50-tak praktičnih priručnika.

Sve su te nastambe već naseljene životinjama — prema djelomičnom popisu u školskom „.Izvještaju“ na strani 42 ı 45 ı omogućuju najidealniji tip radne obuke. U svrhu oživotvorenja što potpunije takove obuke uveo sam dapače u školi ı biološki praktikum. koji se svake subote održava za naprednije, gdje se pomoću za to ad hoe nabayljenoga instrumentarija i sama anatomija životinja ı bilja uči već praktično na objektima seciranjem. Materijal za seciranje pruža dobrim djelom školski vivarij, kao sisavce, ptice. gmazove i vodozemce, dok ribe. glavonoSce i Skoljkare daje besplatno gradska ribarnica. a ostale životinje priskrbljuju samo djaci. Materijal za botani¢éki dio praktikuma daje pak dobrim djelom školski botani¢ki yrtié. Vrijedniji objekti iz vivarija i iz Skolskoga botaničkog vrtića dospjevaju konačno u školsku prirodoslovnu zbirku.

Prema navedenome postigao sam u nepune dvije školske godine ı bez ikakvih predvidjenih sredstava. da Mušku realnu gimnaziju u Splitu opskrbim u tolikoj mjeri pomagalima za savremenu biološku obuku kao što možda nije ni Jedna gimnazija u državi. Sva ta pomagala, koja pretstavljaju danas Jednu vrijednost od oko 70.000Din.. dobila Je škola gotovo besplatno, jer sam najveći dio sretstava priskrbio kao poklon od raznih poduzeća, tvornica, raznih fondova (n. pr. lovački ı dr.), udruženja i privatnika. Radove Je uz manje iz-

57