Jugoslovenski Rotar

nimke izvelo samo školsko osobije sa djacima kao radnom snagom. | izdržavanje i ishrana životinja gotovo je besplatna (jetra poklanja Veterinarski otsjek Gradskog poglavarstva, kukuruz i drugo sjemenje razne firne, zeljastu hranu djelomično takodjer itd.). Susretljivost direktora škole, koji je i aktivno sudjelovao kod radova. te žrtvovao čak i svoje privatno dvorište, te saradnja dvaju mojih kolega iste struke na školi olakšali su mi ostvarenje ovoga plana i pridonose svoj udio efikasnosti njegova korišćenja. Netom su postali vidljivi prvi rezultat: mojih napora te sam mogao i mogu sada s uspjehom računati ı na potporu načelnika Prosvjetnog odjel. banovine. Interes djaka za takav način praktičnoga rada i učenja biologije, na samim objektima i to gdjegod je moguće živim, znatan je, što je počelo već da se odrazuje i na njihov konačan uspjeh u tom predmetu. iako su sve instalacije potpuno dovršene tek koncem ove školske godine. DeTinitivni rezultat moći će prema tome da se pokaže i ocjeni tek od iduće školske godine unapred. Daci ove škole osnovali su za sve prircdne nauke i svoje udruženje „Rudjer Bošković“ i u njemu osim ostalog rada uz nastavnike. održali kroz prošlu godinu iz same biologije petnaest predavanja dobro posjećenih i pristupačnih i publici.

Ovaj Je plan, kako rekoh. potpuno ostvaren neposrednom inicijattvom nasfavnika i unufarnjim radom u samoj školi. dakle bez kredita. u svom pretežnom djelu i bez ikakvih drugih sredstava same škole, a i izdržavanje steji školu vrlo malo.

Medjutim sasvim Je opravdana želja i tvrdnja da država ima da se brine za podizanje naših škola na savremeni niveau. No ko zna kada će se ta želja potpuno ostvariti i koliko će do tada naše djece proći kroz te škole pod teškim ı u svijetu odavna preživjelim uvjetima za rad ı izaći iz njih iscrpljeni a s nedovoljnom i manjkavom općom naobrazbom.

Zato sam mišljenja da bi se na svakoj našoj srednjoj školi u razmjeru s mogućnostima moglo nešto slično poduzeti za unapredjenje biološke obuke. dok i za druge predmete, za koje nisam kompetentan. ne tvrdim, ali takodjer ne isključujem mogućnost za to. Tome bi naši nastavnici i pored neobično teških prilika u kojima žive, morali pristupiti odmah. ne gube¢i vrijeme u teoretiziranju ı u željama. makar vrlo opravdanim. alı koje će ko zna do kada ocstati puste. Jer radi se na koncu o našoj djeci!

Unapredjenje nastave u tom smislu i u takyim granicama. u koliko danas ne dolazi od nadležne ı za to pozvane vlasti, zavisi dakle o inicijativi ı dobroj volji samih nastavnika. Ako nigdje. a ono na srednjim školama potrebno Je baš u današnjim teškim prilikama najsavJesnije vršenje službe od strane naših profesora. Jer protivno značilo bi za nas ı za našu djecu ı time za sreću ı naše uže domovine Jednu vrlo nerazumnu autosterilizaciju.

Rotarska odlikovanja. Br. dr. Jozo Poduje. R. C. Zagreb. odlikovan Je francuskim ordenem Legije éasti. — Br. Gojmir Anton Kos, R. C. Ljubljana, cdlikevan je redom Sv. Save IV. ı. — Naša iskrena Gestitanja.