Jugoslovenski Rotar

Naša rotarska zajednica ne nudi svojim članovima nikakvih materijalnih koristi: naprotiv ona traži lični rad i mafterijelne Žrtve. Privilegij rotara postoji jedino u savesti, da su naši članovi i da mogu i moraju saradjivati u izgradnji i propagiranju naših idealnih zadataka i ciljeva.

I ako mora svaka organizacija da bazira svoj rad na zdravoj finansijskoj osnovi ı da zbog toga traži od svakog člana novčane doprinose za svoju organizaciju, administraciju i ekstenziju, rotarstvo ipak ne reflektira na članove, koji misle da su ispunjavanjem novéanih obaveza udovoljili svojim dužnostima. Ne. takve zrtve rotarstvu nisu potrebne. Rad na polju naših idealnih ciljeva ne može se nadoknadifi novcem nego zahteva mnogo altruizma, idealizma i dobre volje.

2. Rotary u medjunarodnim odnoSajima. Naziv naše organizacije „.Rotary International“ ne sme se nikako interpretirati u obiénom smislu, kao da bi rotari hteli eliminirati narode, koji su nosioci najvećih kulturnih tekovina. Naprofiv želimo da delujemo medju narodima (inter nationes), da poštuJemo sve narode Jednako a to medjusobno poštovanje smaframo, kao preduslov za medjunarodno sporazumevanje u duhu uzajamnog služenja. To načelo je tako važno. naročito n današnjim osetljivim i napetim medjunarodnim prilikama, da ne sme niti pojedini rotar u tome svojstvu niti rotarski klub davati nikakvih niti usmenih niti pismenih javnih izjava, koje tangiraju druge drzave ili inostrane narode bez predhodnog odobrenja distriktneg guvernera kao funkcionara Rotary International. Iz tog razloga potreban je sporazum guvernera i za priredjivanje interdistriktnih sastanaka. Zbog toga je i centralna uprava R. I. na svojoj poslednoj sednici izmenila fačku 2 odredaba o medjunarodnom sluzenju R. I. kako sledi:

»Rotary klub moze se upotrebiti sa potrebnom opreznoscéu i za predavanja o Javnim problemima. No ako su ti problemi suprotni, preporucuje se, i ako to nije neophodno potrebno, da se obrazlozi i suprotno stanovište u Jednakoj meri.

Nijedan Rotary klub ne sme donašafi zaključke ili primati resclucije u pogledu naročitih planova o medjunarodnim problemima., niti sme upućivati apele ili preduzimati akeije sa strane klubova u jednoj državi na klubove, stanovnike ili vlade druge države ili drugog naroda, niti Siriti govore ili predloge za rešavanje specilično medjunarodnih problema.“

5 Zvanična poseta klubova. Prvi klub, kojeg sam zvanično posefio bio je sasvim prirodno Ljubljanski klub. Kod

да 51