Jugoslovenski Rotar

sirće i sirovu drvenu Zestu. Iz sirovog sirćeta dobije se ili koncenirirana sirova sirćetna kiselina ili kalciumcetat. Sirova sirćetna kiselina služi za dobivanje esencije za jelo ili ledene sirćetne kiseline. a kalciumacetat za proizvodnju acetona i acetonskih ulja. Sirova drvna Zesta se rastavlja na Gisti metilni alkohol, metilacetat, metilaceton, razne smese za denaturiranje spirita i na drvno ulje. Mnozina ovih proizvoda zavisi od vrste drveta kao ı od načina, na koji se vrši sam proces suhe destilacije. Množina sirćetne kiseline u drvenom sirćetu iznosi 8—12%. ako se upotrebi tvrdo drvo za destilaciju (BJelogorica). a samo 5—0% kod crnogorice.

Množina metilnog alkohola za prvu vrstu drveta iznosi 5—5% a za drugu 2%. Osim ovih glavnih spojeva dolazi Još čitav niz drugih, ali se nalazi u maloj količini važnijih spojeva.

Suha destilacija drveta brojem svoji hproizvoda stvara mogućnost razvoja mnogim vrstama industrije. dajući im ili potrebne sirovine ili pomoćna sredstva. Mogu kazati da su sve industrije koža. tekstila. boja. lakova. kao i fabrike mnogih farmaceutskih preparata upućene na destilaciju drveta kao na izvor potrebitih sirovina. Osim ovih proizvoda, naše destilacije ne samo da zadovoljavaju potpuno potrebe u zemlji. nego su Još i prisiljene, da kod iskorišćenja potrebnoga minimuma prerade drveta i izvoze veliki dio navedenih proizvoda.

U kratko želim ovdje navesti neke naše proizvode i njihovu upotrebu:

Drveni ugljen. kao sredstvo za pogon motora na plin ı za visoke peći.

Aceton za izradu bezdimnog baruta.

Sredstva za rastapanje za proizvodnju raznih lakova za aeroplane itd.

Formaldehyd. kao sredstvo za desinfekciju i za proizvodnju eksploziva.

Cisti kreozot za medicinske svrhe.

Metilni alkohol kao pogonsko sredstvo u zamjenu za benzin.

Katranska ulja Za impregniranje drveta itd.

Već iz ovog sumarnog izlaganja Jasno Je, koliko Je veliki značaj industrije suhe destilacije drva naročito obzirom na aceton ı njegovu ulogu u obrani zemlje.

Zbog tih razmjera rada industrija suhe destilacije s pravom spada u kategoriju velike teške industrije.

Značajno veliki kapitali, specijalna uredjenja. snabdevanje sirovinama 1 industrijski zamah širokih razmjera uslov su za postojanje ove industrije ı zbog toga Evropa nije bogata ni zasićena ovom vrstom industrijskoga aktiviteta. —

Nema sumnje. da Je za našu državu zbog svih gore navedenih razloga destilacija drva Jedan vrlo važan faktor po svom privrednom. socijalnom ı zemaljsko obranbenom značenju!

Rotarske radosti. 17. Jula ove godine venčao se Je u Jagodini br. M. Tasić. Na svadbi bilo je prisutnih 8 rotara. članova njegovog 'kluba i Još rotarska braća iz Leskovca. — Naša rotarska čestitanja. “Il ~