Jugoslovenski Rotar

U 9 časova otvorio Je guverner br. dr. Slokar konferenciju pozivajući svu braću. da se registruju. Odmah posle registracije prešlo se na rad te Je guverner radi upoznavanja odredio Roll-call. Posebno Je pozdravio pastguvernera br. Edu Markovića. člana financijskog odbora R. I. Ocrtao je zadatak sastanka pretsednika i tajnika (District Assembly) klubova te je uporedio ovaj sastanak kao rotarsku školu sa sastankom novih guvernera pred godišnjom konvencijom. Na konferenciji se moraju traktirati sva vaznija rotarska pitanja našega distrikta i pokazati smernice budućeg rada. Pošto je u izvesnim pogledima vladala u našem distriktu nejednakost u praksi, to ima ova konferencija zadaću, da se postigne jednoobraznost u radu. Za delovodju konferencije br. guverner imenovao Je tajnika ljubljanskog kluba br. Potočnika Draga. a njegovim zamenikom tajnika vinkovačkog kluba br. Mandrovića Branislava.

Odmah iza tog prešlo se na rad.

Kao prvi podneo je referat br. ing. Alaupovié Radovan (R. C. Zagreb): o temi „Obaveštavanje javnosti o rotarstvu“.

OBAVJEŠTAVANJE JAVNOSTI O ROTARSTVU

Ing. Radovan Alaupović, R. C. Zagreb

Zlo bi provoditi proverbijalnu politiku noja, kad nebismo sami sebi priznali, da rotarski pokret danas u Europi proživljuje može se reći u cjelini, bez svoje krivnje, prvu svoju, ali ujedno i tešku krizu. U nekoliko država rotarske organizacije su raspuštene. u nekim ih čeka ista sudbina, a u nekima pak ne može steći onaj zamah. onu afirmaciju. koju bismo svi mi rotari Zeljeli.

Ne može biti moj zadatak ulaziti u sve razloge ovih pojava. ali o Jednom, moguće ponajglaynijem, duznost mi je danas ovdje progovoriti. Ne može biti nikakve sumnje o tome, da veliki broj ljudi. koji zaziru od rotarstva. koji dapače zauzimlju protiv njega držanje. podliježući agitaciji protiv rotarstva, čine to samo zato Jer ne znaju šta Je rotarstvo. koji su njegovi ciljevi, kakve su njegove metode rada. I zato u današnjem momentu Jamačno za rotarski život nema važnije teme za raspravljanje od teme: „Rotarstvo i obavještenje javnosti.

Svi mi. koji smo ovdje okupljeni, prečesto smo iznenadjeni, začudjeni kad čujemo u Javnom životu izjave protiy rotarstva, kad opazimo ali da nam se ljudi posmijavaju ali da nas se klone ili dapaée rade protiv nas samo zato Jer znaju da smo rotari. Na éudu smo zato, jer znamo da su ciljevi rotarstva plemeniti i uzvišeni, da rad rotarski ide samo u korist zajednice, najprije narodne. a onda općeljudske Jer znamo da Je svaki dobar i potpun čovjek, bez obzira na nyegovo porijetlo 1 vjeroispovjest, nama dobro došao, jer znamo da Je rotarstvo za mir, za sporazumijevanje medju narodima. Draga braćo, mi smo na čudu, jer mi to znamo. No široka javnost manje za to sve zna, obavještena je o nama više od onih, koji ne simpatiziraju s rotarstvom, nego od nas samih. Danas su pak prošla vremena, takav Je danas oblik zajedničkog iživljavanja, kad je jednom zajedničkom radu mogla biti dovoljno čista savjest, uvjerenje da će dobra stvar sama se najbolje preporučiti.

141