Jugoslovenski Rotar

Zapravo oduvijek bila Je potrebna Jedna, nazovimo Je savremeno. propagandistička akcija. Konačno najveći pokret u ljudskoj povijesti. kršćanstvo. izgradilo se Je propagandom. Prvi apostoli bili su aktivni propagatori, katolička crkva, Još danas najmoćnija organizacija svijeta, ima svoje organe za propagandu vjere.

Propaganda daje danas najjači biljeg života, i zato i rotarski pokret mora da se pozabavi tim problemom. koji sasvim točno nazivamo pitanjem obavještenja Javnosti.

Razumije se samo po sebi, da za to obavjeStenje javnosti ne moze postojati Jedna shema, Jedan recept. Svaki distrikt, dapače može se reći svaki klub živi u svojoj posebnoj kulturno-političko-socijalnoj klimi ı bilo bi pogriješno kad bi se svagdje kušalo promijeniti Jedne te iste metode. Na pr. metode propagande u USA Jamačno bi promašile cilj u evropskim distriktima: način kontakta s Javnosti na pr. u belgijskom distriktu biće sasvim drugojačiji nego na pr. u zemlji gdje Je postotak analfabeta Još uvijek razmjerno velik. Akcija obavještenja drugojačija mora biti u zemljama sjevera, a drugojatija medju {emperamentnim Južnjačkim življem. Jedinstvenu formulu ne samo da bi bilo teško pronaći. nego bi dapače njezina primjena mogla biti od veće štete nego koristi.

Jedno Je svakako sigurno: pojave posljednih godina diktiraju da se problem obavjeStavanja javnosti o rotarstvu ne diskutira nego primjenjuje. Moguće Je pri tome ipak utvrditi neke općenite smjernice. Potrebno Je da obavještenje Javnosti ne bude povremeno. nego stalno. Same metode ovise o lokalnima, odnosno distriktnim prilikama. Rad pak na tom obayjeStavanju bit Ge nadsve lagan. ako rotarski rad bude čim Javniji, čim vidljiviji. Ideologija rotarskoga pokreta svima nama Je poznata: njome treba da bude prožet svaki rotar, da po njoj radi i djeluje. al. ne samo na klubskim sastancima ı intercity-meetingima. nego na svakom koraku u svojom Javnom ı privatnom životu. Po pojedincima. njihovih djelima, njihovom držanju prosudjuje se zajednica. Nerotarski postupak jednoga rotara u Javnom životu više će odmoći pokretu nego sva propaganda rotarskih protivnika. Taj rotarski život pojedinca Jedno Je, po mom skromnom mišljenju. najdjelotvorniji naČin obavJeštavanja Javnosti.

Što vrijedi za pojedinca. vrijedi naravski ı za cijeli club. Ne smije biti jedne humane, socialne, uopće konstruktivne Javne akcije u kojoj Jedan klub. u svojoj zoni djelatnosti. nebi saradjivao nebi je pripomogao makar u kako skromnim razmjerima. To će mnogo pridonijeti obavještenju Javnosti o rotarstvu, pružit će pak onaj od najjacjih argumenata, koji će suzbiti sve kritike protivnika, naime argumenat da poJedini rotarski klub živi sa ambijentom u kojem djeluje. da nije u njemu nikakav tudji, umjetno nasadjeni kalem, da rotari nisu ono 510 Englez veli „high-brows" — neke napržice —, svjetski mudraci. koji sve kritiziraju, koji sve gledaju malo preko ramena. već zaista Živi pretstavnici svoga mjesta, svoga grada. najbolji. prokušani lokalni pairiote. I tu nam se odmah otkriva još jedna smjernica. koja spada u kompleks cijelog pitanja obavještenja Javnosti: ideal bi bio. kad bi svaki klub bio čim vjerniji pretstavnik svih socijalnih snaga. svih društvenih slojeva svoga mjesta ili grada. Ideali naravski nikad se ne ostvaruju 100%. ali svaki mora nastojati približiti se idealu u svojim granicama

142