Jugoslovenski Rotar

mogućnosti. Nepovoljno po rotarstvu djelovao bi klub, koji bi bio klub isključivo intelektualaca, ili isključivo klub pretstavnika birokracije 1 t. d. taj Ge uvijek biti stran zajednici u kojoj se nalazi. Konačno jedan je od ideala rotarstva promicati socialnu harmoniju, a to mora prvo doći do izrazanja u strukturi svakog kluba za se.

Svaki mladi pokret, a rotarstvo Je hvala Bogu mlad pokret. instiktivno svraća poglede na naraštaj koji dolazi. Tu se kriju budući rotarski radnici, budući presidenti, budući guverneri. 1 stoga Je potrebno. držim. da svaki rotarski klub nastoji držati kontakt sa omladinom. Omladina je pristupačna svakom idealizmu, treba Je zagrijati ı za rotarski. Potrebno je da svaki klub slijedi život omladine i vrlo vrijednim primjerom nasljedovanja čini mi se običaj anglosaskih klubova. da tokom godine pozivaju na svoje sastanke pretstavnike najmladjeg naraštaja. Tu će oni koji dolaze najbolje moći osJetiti što Je totarstvo. za čim ono ide, da to nije nikakva tajna organizacija, da je njegov rad svakome otvorena knjiga.

Ovo nekoliko misli što sam ih dosele nabacio. obuhvatilo Je, da tako kažem. metode indirekinoga obavještavanja Javnosti. Držim, da su one najvažnije ı najbolje. To neće medjutim reći. da se moramo kloniti direktnih metoda.

Tu nam se otkrivaju najrazličitije mogućnosti. počam od pozivanja čim većeg broja gostiju na naše redovne sastanke. pa do direktnih propagandističkih predavanja, bilo u okviru Pučkog Sveučilišta pa do radija. Naravski, kod nas Još uvijek, kao u ostalom зуавадје п Еуropi, Stampa pretstavlja najefikasnije sretstvo obavještenja javnosti.

Kod toga u prvom redu dolazi u obzir dnevna štampa. Mi imamo svoje glasilo. reći će netko, iz koga može svatko saznati sve o našem pokretu. Vrlo točno. ali budimo iskreni, тоја tvrdnja Jamačno bi se mogla dokazati i statističkim knjižarskim podatcima, odnosno podatcima administracije Rotara moje je duboko uyjerenje da osim rotara mitko „Rotar“ ne čita. Jamačno se mnogo niti: nezna da izlazi. To ne znači, da „Rotar“ nije potreban, htio sam samo reći. da on ne može biti djelotvoran instrumenat obavještenja Javnosti.

UvJeren sam, da će manje više svi dnevni naši listovi — takovo iskustvo imamo — biti uvijek spremni donositi obavjeStavanja, notica, informacije iz rotarskog pokreta. Zadatak je klubova, da niti jedan rotarski vazniji dogodjaj nebi smio ostati nezabilježen u dnevnim listovima. Kako da se to izvede — tu opet ne može biti nikakve Jedne Jedine spasonosne formule — fo ovisi o mjesnim prilikama. Iz tih saopćenja Javnost će najbolje saznati tko smo, Sta smo, pomalo ée se nauciti na nas — i to je potrebno — spoznati ideje i ciljeve rotarstva. Rotarstvo ne smije slijediti onu evandjeosku parabolu o čovjeku, koji Je povjereni mu talent zakopao u zemlju. Vrijednost rotarstva treba da dodje na sunce, moramo ukazati na nju, ne smijemo biti ni preskromni. Ta veé je Goethe rekao: „Хаг die Lumpen sind bescheiden.*

A syi znamo, rotarstvo se ne treba bojati sunca!

Samo prvo i glavno kod cijelog riješavanja problema rotarskog obavještenja javnosti jest i ostaje — budimo pravi, dobri i potpuni rotari! Propaganda dalje onda je lagana.

143