Jugoslovenski Rotar

а za najbolji osnutak bilo bi dobro razpisati nagradu i 2. da se objave stvarni rezultati rotarskog rada. Br. dr. Sremac (pretsednik, Vel. Kikinda) govori o prigovorima. koji se čine rofarstvu sa strane crkve i smatra. da bi bilo potrebno u tom pogledu učiniti nešto, da bi ti prigovori prestali. Odgovarajući na to br. je guverner konstatovao. da sa strane katoličke crkve ne postoji nikakva zabrana te navodi primer. da Je guverner distrikta u državi Ohio katolički sveštenik. Dalje isliče kako nije moguća ekstenzija bez pravilnog obaveštavanja o rotarstvu. Sto se liče knjige. napominje da imamo rofarsku literaturu sada već ı na našem jeziku. Svakako stoji van diskusije. da je potrebna dobra ali i oprezna kvalitetna propaganda.

Zatim je održao br. Potočnik Drago (tajnik. R. C. Ljubljana) predavanje: ===

ZAŠTO ROTARSTVO POLAŽE VAŽNOST NA FREKVENCU? Drago Potočnik,. R. C. Ljubljana

Saki ljudski pokret ima izvestan cilj. Nama rotarima su po sopstvenoj volji odredjena 4 velika cilja rofarstva, koji i za čitav covjecji rod znače uzvišene ciljeve. za onaj rod koji pored svega želi doći do mirnog života ı stalnog napretka, do povećanja ljudskog blagostanja i napretka duhovne kulture. Drugim pokretima, koji takođe imaju na primer slične ciljeve u svome programu, određeni su drugi putevi za njihovo postignuée, kojima se više ili manje uspešno posluzuju. A nama rotarima je jasno odredjen put, kojim treba poći. da bi se došlo do ostvarenja naših velikih ciljeva.

Ognjište svega rotarskog djelovanja Je klub, u kojom se stvara prijateljska atmosfera. gdje se kroje planovi za buduća djelovanja. gde se kritički i u rotarskom duhu presudjuju dogadjaji svih polja ČovečJe radinosti. čemu odlično služi sistem klasifikacija. U klubu rotarı dolaze do upoznavanja pravog rotarskog duha, koji je izrazen u Jednoj Jedinoj reči: „služenje“. Klub je rotarska škola. u kojoj se i oni, koji su inače dobri rotari no ipak kadkada zbog ovog ili onog izgube pravo merilo, vaspitanju u rotarskom duhu sluzenja zajednici, otadžbini i čovječanstvu. Zato klub ne treba shvatiti samo kao zbiraliste €lanova za yeéerom, što nam ponekod sa izvesnom opravdanošću prebacuju naši prijatelji i neprijatelji, već svaki sastanak mora biti posvećen rotarskom djelovanju, koje se oblikuje u najrazličitijim oblicima, kao što je bogato raznim oblicima društveni i uopšte čovJečji život. Težište rotarskog rada je u pozivu, gde dolaze u vezu s ostalim svetom. Tu se vidi koliko su postali zaista stvarni i dobri rotari. Ali da bi dospeli do uspešnog rotarskog dejstvovanja. potrebno je opet da prisostvuju klupskim sastancima, te tako klub postaje ishodište ı ognjište njihovog rada. Jer tu se jedino mogu u razgovorima popravifi pogreške, jedino se tu mogu dobiti prave smernice za posao.

Dakle. nije čuda što rotarstvo polaže toliku uvažnost na aktivnu frekvencu. Namerno sam upotrebio taj izraz, pošto nam je dobro роznato, da je mnogo članova, koji dolaze u klub, ne učeštvujući aktiv-

11* 147