Jugoslovenski Rotar

nije u njegovom životu. Medju njima ima ı takvih, koji imaju 100% frekvencu ili uopšte dobru frekvencu. No, ako podrobnije pogledamo, vidćemo, da su ih tako urednom posećivanju vodili drugi razlozi. koji možda s rotarstvom nemaju onakve veze kakvu bi svi želeli. Ali ni sa takvima nije izgubljeno raditi. Jer ako dolaze uredno na sastanke. slušaju predavanja, slušaju, šta rade drugode rotari, vide, Sta u svom pozivu rade drugi rotari, onda nije teško zamisliti, da će im pak nešto ostati in da će polako postati dobri rotari i to neopazno. Otuda vidimo da je za naše rotarsko djelovanje korisna ı dobra frekvenca, bez obzira na to da li je aktivna ili nije. Jer vremenom će se veé pojaviti dobre posledice velike frekvence i tako ćemo Jedino dospeti do željenog cilja.

Zbog toga vidimo da je zaista potrebno polagati što veću važnost na frekvencu. Neka upočetku bude samo frekvenca, vremenom će to postati aktivna frekvenca a ta Je bitni preduslov za uspeh rotarskog rada.

Usled toga o toj temi uvek govorimo na svojim sastancima. na to mislimo uvek i trudimo se, da bi našli put i način da povećamo frekvencu. To nije prazan posao. kako ponekima iz naših vrsta izgleda. nego najkonkretnije rotarsko delo, koje Je naročito potrebno funkcionerima klubova. Klupski funkcioneri su u prvom redu obavezni da se brinu za dobru frekvencu. Pri tom im na raspoloženju stoji čitay niz najrazličitijih sredstava.

Tu su najpre upozorenja na važnost frekvence. Potrebno je više puta odnosno stalno dokazivati, kako je prijatno dolaziti u klub i tamo provesti lepo, prijateljske veče. Takodje bi po mome mišljenju. bilo korisno pre svega kod propagande za porast frekvence naročitu pažnju polagati na to:

U klubu se stvaraju prijateljstva. koja su danas tako potrebna naročito ekonomskim ljudima. U obilju poslova ne dolaze dovoljno u svet, da bi pridobili dobrih prijatelja, koji su spremmi da uvek priskoče u pomoć. Za mlađe ljude Je važno da dođu u vezu sa starijima. koji drukčije gledaju na svet. A za starije Je opet važno. da ne izgube kontakt sa omladinom. jer ko izgubi taj kontakt brže ostara od onoga. kojega osvežavaju mlade misli, mladi zanos klupskih prijatelja.

Potrebno je upozoriti na korist dolaženja u klub zato što se u klubu sazna uvek ponešto ı lične informacije su mnogo više vrijedne nego drugi izveštaji. U klubovima su vodeći ljudi svojih struka, koji su bolje poučeni nego drugi. koji struku poznaju više izdaleka. Kako su zanimljiva predavanja ili petminutke. Ta u tome še čoveku širi horizont i može sasvim drukčije gledati na zapletene probleme соуесјег života.

Izveštaji o radu drugih klubova u zemlji i na strani, posete braće iz drugih domaćih ili stranih klubova. koliku sve to nosi života u rad kluba! Zatim je potrebno upozoriti i na to, da su i sastanci prilike za lepe razonode. Nije uvjek potrebno. da imamo samo teška predavanja ili rasprave. U stvarnost svakodnevnog života neka katkada zasije ı zračak veselja, za što se mora takođe pobriniti klupska uprava. U nekim se klubovima vrlo lepo razvijaju ров пл, koji su takode značajni za frekvencu. Na tim postimitinzima se pretresa mnogo čega. što se nije dovoljno pretresalo na klupskim sastancima. Ali se ti post-

149