Jugoslovenski Rotar

mitinzi ne smeju voditi u posebne grupacije među članovima kluba, što Je za klub opasna stvar, Jer se time stvara klikarstvo, koje na kraju krajeva ne odgovara rotarskom duhu.

To bi bili samo izvesni momenti. koji se mogu navesti. kad klupska uprava pokušava da poveća frekvencu svoga kluba. Ali sama upozorenja ne koriste dovoljno ı postaju najzad zamorna i ne dostižu pravog uspjeha. Svaka. pa makako dobra propaganda mora da ima dobru osnovu. To znači, drugim rečima. ako je rad u klubu nezanimljiv, onda ne može uspeti nikakva propaganda. Zbog: tog treba da klupska uprava ide pozitivnim putem. koji vodi do trajnog uspeha. Treba uvek obezbediti takav program, koji će privući članove u klub. Katkada je dobro. ako se izvesti. šta je na programu idućeg sastanka. A ako to nije moguće, onda je briga odbora za program, da uvek sastavi takav program, koji će biti privlačan i zanimljiv za sve članove bez razlike. Razumijivo Je. da u tom nastaju teškoće, ali se u dobrom klubu te teškoće dadu premostiti i uvek se da sastaviti zanimljiv program, koji ée poveéati frekvencu.

Takode ima mnogo drugih stvari, da se klub napravi tako privla¢an, da ne treba uvek upozoravati na vaznost frekvence. To su vise manje tehnički momenti. recimo n. pr. način vođenja sastanaka, debate ı i. d. To su stvari. koje mora savladati pretsednik kluba.

Pametna i dalekovidna klupska uprava uvek mora misliti unapred. Zato je potrebno već kod izbora novih članova paziti. da u klub dođu takvi. koji mognu lako dolaziti u klub. Teško je za Jednoga. koji uvek putuje. Od njega klub ima manje. nego on od kluba. Teško je za onog. koji radi i uveče baš za vreme sastanka. Doduše mnogo se dobtom voljom može premostiti, ali mnogo čega ne zavisi samo od dobre volje nego i od drugih faktora. Zato mislimo da je dobro. ako klub kod prijema novih članova misli i na to.

Mislim da sam dovoljno podvukao važnost frekvence za rotarstvo. Iz toga saznanja izvira i negativno dejstvo. koje treba takođe najzad podvući. Ako se posle svega ipak iskaže, da kod ponekog člana kluba nije nikako moguće dostići dobre frekvence i da takav član postaje slab primjer, potrebno Je samo izvršiti amputaciju. Ta se amputacija pokazuje korisna, Jer Je bolje imati u našom distriktu samo 500 dobrih rotara nego 800 rotara, od kojih je 500 slabih. A naša nova dužnost je onda pridobiti opet nove članove, koji će postati dobri rotari.

O diskusiji posle referata br. guverner je prvo utvrdio. da rotarski klub nije nikakvo društvo, u kojem rade samo izvesni članovi, dok svi ostali prevode lagan život ponoseći se time. da su članovi društva. Prema njegovim opažanjima frekvenca Je bolja u manjim klubovima nego u velikim.

5 obzirom na izjavu predstavnika jednog kluba, koji ima uvedene kazne na nedolaženju na sastanke. smatra, da kazne nisu pravo sredstvo za postignuće dobre frekvence. Br. dr. Ilić Sima (pretsednik, R. C. Beograd) iznosi, da je uveo beogradski klub za svaki nedolazak plaćanje 20 dinara. Br. guverner smatra, da imamo u pravilima predvidjene sankcije te preporučuje klubskim upravama. da se pravila ı drže. Iznosi, kako i u Americi smatraju, da Je potrebno postupiti u tom smeru. Posle toga su prisutni izneli još nekoliko predloga za

149