Jugoslovenski Rotar

svojoj državi. i obćini, prema čovjJečjem društvu ı njegovim zajednicama i napokon prema pojedinom sugradjaninu:

4. odbor za medjunarodno služenje gleda da dovede do čim bližez dodira klub i njegove članove sa klubovima ı rotarima drugih narodnosti u svrhu potpomaganja medjunarodnog: zbliženja ı mira u svijetu.

Ovi komponentni odbori imaju, odnosnu mogu ima{fi Još ı svoJe pododbore. Naročito pak odbor za služenje u klubu mora imati sledeće pododbore:

a) pododbor za klasifikaciju, koji sastavlja takozvani „.roster“, t. J. spisak onih zvanja, čije bi zastupnike obzirom na lokalne prilike irebalo pozvati da se pridruže klubu kao članovi:

b) pododbor za primanje, koji po pridobljenim odgovarajućim informacijama bira za pojedine od odbora za klasifikaciju označenu nedodeljenu klasifikaciju prikladnog zastupnika toga хуапја 1 ргедlaže ga klubu za prijem. po izvršenom prijemu ga uvede u klub ı upozna ga sa ciljevima našeg pokreta ı načinom klupskog rada:

ce) pododbor za program, koji po unapred odredjenom nacrtu vodi brigu o tome, da klub nudi članovima, posebno na klupskim sastancima predavanjima ı drugim sretstvima čim više prilike za proširenje duševnog: horizonta ı za utvrdjenje one moralne osnove. koja je potrebna, da u praktičnom životu, u svojem Javnom radu, u svojem zvanju. pa i svojim ličnim odnosima, vršimo sve svoJe poslove po roiarskim načelima:

d) pododbor za drugarstvo brine se o tome, da budu medjusobni odnosi članova čim srdačniji ı prijateljski, te da klub nudi svojim članovima pored ozbiljnog rada ı primernu razonodu:

e) pododbor za frekvenciju treba da se pobrine, da članovi kluba što savesinije posećuju sastanke kluba ı vodi evidencu o tome:

f) pododbor za obaveštavanje Javnosti ima zadatak, da informiše i druge, koji nisu članovi naše organizacije u smislu našega pokreta ı o radu naših klubova ı njihovih članova.

I drugi komponenini odbori mogu imati svoje рододђоге, ра ве ti pododbori naročito preporučujo u komponentnom odboru za služenje zajednici. Takovi pododbori mogu npr. biti:

a) pododbor za pomoć sakatoj djeci.

b) pododbor za brigu za mladež.

ce) pododbor za suzbijanje prosjačenja,

d) pododbor za pomoć besposlenim,

i. t. d., a naroéito može klub ustanoviti pododbore. koji će da služe specijalnim lokalnim potrebama.

Uz upravni odbor predvidjen je pravilima Još i nadzorni odbor, koji ima pretsednika i izvesan neodredjeni broj članova.

To je skelet našeg unutrašnjeg sastava. Zadaci pojedinih komponentnih odbora i Dododbora razabiru se već iz njihovih naziva. Odbor za zadatke ı ciljeve daje po odobrenju uprave komponentnim odborima smernice za njihov rad: a ovi izvršuju što sami, što preko svojih pododbora od odbora za zadatke i ciljeve sastavljeni, a od uprave odobreni nacrt za klupski rad. Tako je do tančine organizovan klupski rad po jednoobraznom godisnjom nacrtu. Taj nam pregled

153