Jugoslovenski Rotar

već Jasno kaže, kako Je potrebno. da odbor za zadatke i ciljeve blagovremeno i temeljito promisli, šta ı kakav posao treba obaviti tokom rotarske poslovne godine, obzirom na opšte rotarske ciljeve, na zadatke našega pokreta i obzirom na lokalne prilike. Taj nacrt treba dakle da Je izradjen što savesnije, Jer će inaće nastati u radu kluba zbrka. koja se može naknadno samo teško popraviti. a koja koči pravilan razvitak klupskog rada. No razume se, da je prva važna dužnost pretsednika kluba kao i pretsednika komponentnih odbora, da svom strogošću paze na to, kako se izvršuje godišnji nacrt za kluboy rad i da se pobrinu za to, da ne nastupi kakav zastoj ili nepotreban prekid u klupskim poslovima. Ovako Je organizovan naš unutrašnji klupski rad. Način rada rotarskih klubova prema vani razlikuje se medjutim bivstveno od rada drugih organizacija. Rotari klubovi naime prema vani nikada ne nastupaju kao organizacija. već samo preko svojih članova, koji izvan kluba izvršuju u svom delokrugu one zadatke, koje si Je klub stavio. Treba tu da naglasim, da klub nipošto nije izvršio svoju dužnost. ako Je izmedju četiri zida svojih klupskih prostorija uradio sve, što od njega zahtevamo, jer medju bivstyene oznake našega pokreta spada, da unesemo naše ideje i apliciramo svoj rad na svakdanji praktični život. OvaJ glavni zadatak Rotary klubovi izvršuju. kako Je već rečeno, samo preko svojih članova. pa je stoga čim savesniji izbor prilikom primanja novih članova u klub isto toliko potreban, kao ı stalni nadzor nad stvarnim i do u tančine pravilnim izvršavanjem rotarskog programa u klubu ı u svakodnevnom praktičnom. Javnom 1 privatnom Životu ı životu u zvanju. Na taj nacéin pretstavlja rad u klubu samom stvarno samo organizovanje rotarskog rada ı školu za život rotara. dok se konačno provadjaju naše ideje izvan kluba u životu samom. a izvršuje ih svak pojedini član kluba sam.

O mnogim detaljima unutrašnje organizacije kluba i o dužnostima klupskih organa i praktičnom izvršavanju rotarskih zadataka bilo je već održano mnogo predavanja, koja su sva 1 otštampana. pa ih moraju poznavati svi pretsednici ı tajnici iz naše rotarske literature. K ovim već postojećim radovima. dodao sam samo nekoliko svojih misli. pa hoću da dodam Još neka opažanja. koji će moći da rasvetle nejasnosti koje su se mogle kod Jednog ili drugog pojaviti.

Sigurno Je. da je sistem našeg unutrašnjeg ustroja prilagodjen američkim prilikama i klubovima sa velikim brojem članova. Dok nisam sam do potankosti premotrio rad rotarskog kluba, bio sam i ja mišljenja. da Je baš u našim prilikama i kod srazmerno malog broja klupskih članova, tako velik i razradjen aparat odviše kompliciran. No došao sam do spoznanja, da to nije tačno. već da je naš unutrašnji ustroj dobro promišljen, zaista potreban ı koristan, te da odgovara i našim prilikama.

Pre svega treba je računati s time, da uprava sama ne može obaviti tako opsežan ı tako raznolik posao, kako ga klubu nalažu njegovi zadaci i njegovi ciljevi. Članovi Rotary klubova većinom su poslovni ljudi, koji doduše rado no često samo teško nalaze potrebno vreme za rotarski rad, kakav zahteva naša organizacija od svojih članova. Naši se sastanci vrše svake sedmice. a sastanci i nisu sve što se zahteva od kluba. Svaki od ciljeva pretstavlja neiserpno vrelo za rotarski rad

154