Jugoslovenski Rotar

u javnom i privatnom životu i u zvanju. Nemoguće Je, da zahtevamo od uprave kluba, da se brine za unutrašnju ı vanjsku ekstenziju, za programe klupskih sastanaka, za kontakt sa drugim klubovima ı za sve ostale mnogobrojne zadatke. koji su posledica života ı rada po rotarskim načelima. Več radi toga Je deoba rada potrebna ı korisna.

A imade i drugih momenata, koje treba uočiti. U drugim društvima često opažamo. da glavna skupština izabere odbor, koji sa više ili manje agilnosti vodi poslove do iduće glavne skupštine, koja ga obično. ako su članovi radom zadovoljni. izabere ı za sledeću godinu. U većini društava članovi koji ne pripadaju upravi uopšte ne dolaze do praktičnog rada. koji odgovara zadacima društva. Kod nas Je to sasvim drukčije. Kod nas po načelu menjamo svake godine klupske organe. što ima korisnu posledicu. da se tokom vremena svi članovi temeljito upoznaju sa svim onim, što hoće naš pokret da postigne. Tako opažamo. da koji član, čije nam sposobnosti nisu bile poznate ili smo čak s nepoverenjem gledali na njegovu dobru volju, postaje odličan rotarski radnik. čim ga postavimo na odgovorno mjesto ı čim mu damo priliku. da pokaže svoje sposobnosti i ambiciju. Osim toga mora kod nas svaki član, ı ako nije član uprave ali odbora stvarno sudjelovati bilo na sastancima bilo izvan njih, ne samo fime. da posećuje redovito klupske sastanke ı od vremena na vreme održi predavanje. nego mora da bude bistvo njegovog sudjelovanja u njegovom praktičnom rotarskom radu. naročito u Javnosti ı u zvanju, gde rotar ima da vrši onu veliku misiju. koju hoće da izvrši rotarski pokret. Naša organizacija ne služi samo tome cilju. da se članovi sastaju na prijatnim klupskim sastancima, nego Je glavni zadatak našeg pokreta. da svak rotar u svojom delokrugu u svojem zvanju ı na теstu što ga u Javnosti zauzima. praktično vrši rotarski rad. A ako hoćemo postiči uspeh, koristan za praktični život potrebno Je. da svakog od klupskih članova izvežbamo praktično ı teoretski u njegovim rotarskim dužnostima. Pored ostalog Je baš iz ovog razloga redovito i stalno posećivanje klupskih sastanaka nužno potrebno, da bi svaki član kluba vremenom bio potpuno usvojio rotarske ideje i da bude informisan o svakom rotarskom pitanju. Ali u tu svrhu nije dovoljno, da članovi samo redovito posećuju klupske sastanke ı čitaju rotarsku literaturu. već Je potrebno da ı sami praktično sudjeluju u upravi kluba i u ostalim njegovim organima. Тек па taj način upoznaće se članovi pravilno s našim idejama ı njihovom praktičnom značenju za svakodnevni život. tek na taj će način biti sposobni da vrše onu veliku rotarsku misiju, koja Je konačni cilj našeg pokreta. Baš stoga Je čim veće menjanje članova klupske uprave ı klupskih odbora potrebno ı korisno.

Svestan sam si toga, da sam izvesne misli ponavljao i jednu te istu misao izražavao s različnim ili čak sličnim rečima ı po više puta, no to sam učinio namerno, Jer hoću posebno da naglasim, da klub i klupski život nisu sami sebi cilj, nego da su ciljevi našeg pokreta i mnogo veći ı mnogo dalekosežniji, Jer zahvataju u konačnim svojim posledicama sav život i Javni i privatni, kao i život u zvanju.

Referat br. dr. Krejčija pročitao je br. ing. Alaupovié. Na osnovi toga referata Je br. guverner naročito podvukao važnost, da se mora

15