Jugoslovenski Rotar

начине и прилагођавао тренутним потребама и опортунистичкој интерпретацији. А јединствени поглед, јединствено схватање идеологије може се постићи најбоље ако се она што чешће излаже, ако се о њој што чешће води дискусија и тако искристалисава код свих присталица једно објективно и једнствено схватање. У томе је највећи значај периодичких идеолошких предавања у клубу.

Ротарска идеологија и ако јасна, разноврена је у погледу њене примене у клубу, у звању, у служењу заједници и међународном служењу. У гвакој од тих области она наилази на низ тешкоћа, које су каткада исте у колико се свуда среће и сукобљава са људском природом, често саможивом, егоистичком, — али које се често разликују према кругу у коме ротаретво има да делује. Друге су тешкоће провођења ротарске идеологије у властитом клубу, друге у свом звању, а сасвим друкчије врсте тешкоће које се јављају приликом спровођења ове идеологије у служби своје или међународне заједнице. Оваки наш клуб је дужан да о свима тим моментима води озбиљно и стално рачуна, и да периодично стави на дневни ред расправљање о њима. На тај начин ће увек бити у могућности да преко својих чланова, ако не баш изврши корекцију или отклањање тих тешкоћа, У смислу провођења ротарске идеологије, оно бар буде у току и учини од своје стране све мониућно да се те незгоде отклоне или ублаже. На тај начин ће ротарство извршити своју социалну функцију и одговорити своме постављеном задатку.

Међутим да би се то могло постићи, неопходно је да сваки клуб, што је могућно чешће, узме у испитивање поједине гране наше активности, и то тако да их упореду у колико су оне у складу са нашом идеологијом. Ротарско вођство препоручује да се то врши периодично. На тај би се начин постигло двојако дејство: с једне стране овим периодичним, другим речима, сталним потсећањем, ротари би се све више учвршћивали у нашој идеологији, јер није узалуд речено да је понављање мајка студија; с друге стране на тим периодичним систематским расправљањима узимало би се у претрес ротарско деловање у сваком од четири домена наше активности, и испитивало у колико је у складу са нашом основном идеологијом, са етичким принципима око којих смо се ми ротари окупили. Указивало би се на тешкоће и нескладе, тражили начин њиховог отклањања или ублажења, и посредним путем, било поводом неких конкретних случајева, било у објективHOM апстрактном испитивању, опет враћало на нашу основну идеологију, чији би се принципи све дубље усађивали у душу и интелект сваког ротара, и кроз његово пословно и социално делање благотворно утицали на, целокупну заједницу.

Свесни смо да се наши идеали не могу постићи преко ноћи. Али смо исто тако свесни да смо дужни радити стално и интензивно на њиховом остварењу. А то ћемо моћи радити само ако смо дубоко прожети свешћу о потреби остварења наше идеологије. Зато периодична идеолошка предавања која нас стално потсећају и учвршћују у томе правцу, претстављају једну од потреба и од најглавнијих начина у раду наших клубова на остварењу ротарских циљева.

U sledećoj diskusiji predložio Je br. dr. Divić Matija (pretsednik. BR. C. Vinkovci). da se predavanja održe na sastancima na koje su pozvani nerotari. Br. dr. Marković Miljenko (pretsednik, R. C. Zagreb) istiće, da predavanja treba da budu praktična, a ne suviše teoretska.

157