Jugoslovenski Rotar

Br. dr. Ulmanski Milan (pretsednik, R. C. Sarajevo) referirao je o temi:

ZADACI ROTARSTVA U MEDJUNARODNIM ODNOSIMA (Taj ćemo referat objaviti u idućem broju, јег са Još nismo primili).

Br. guverner naglašava potrebu uzajemnog rada medju narodima na svim poljima. Ali treba imati na umu. da mora svaki rotar biti najbolji patriota svog naroda. Br. dr. Marković Miljenko (pretsednik, R. C. Zagreb) naglašava u pogledu uloge i rada rotarstva u medjunarodnim odnosima, da Je rotarstvo etički pokret ı da Je sinonim etičke slobode. Br. guverner objašnjava. da klubovi ne mogu, da nastupaju kao takvi u političkim medjunarodnim odnosima. ali da to mogu članovi pretstavnici profesija kojih se ı medjunarodni odnosi tiču. Br. Mahin Todor (pretsednik, R. C. Zemun) veli, da rotarstvo treba da ide za rešavanjem medjunarodnih sukoba putem mirnog sporazuma. Br. guverner konstatuje, da Je rešavanje sukoba modju narodima probliem,. koji treba rešavati dobrom voljom, koja Je u tu svrhu najpodesnija. Br. ing. Leskovar Marijan (tajnik, R. C. Varaždin): Rotarski cilj Je odgoj čoveka. koji radi za opštu korist. Br. guverner na primedbu br. ing. Leskovara iznosi potrebu što većeg širenja rotarskih ciljeva.

Konačno Je br. guverner otvorio diskusiju o problemima našeg distrikta.

U pogledu ustanavljanja novih klubova је tražio tačna ођауеštenja. Br. dr. Marković izneo Je podatke o dosadašnjem radu za organizaciju kluba v Slavonskoj Požegi, br. Gustetić (Dubrovnik) o pokušaju organizacije kluba na Cetinju. Organizacija kluba u Mostaru treba da se izvrši u zajednici sa klubovima Dubrovnik, Split i Sarajevo. Br. ing. Alaupović (Zagreb) iznosi podatke o radovima ma osnivanju kluba u Sisku. Istiće poteškoće prilikom osnivanja klubova u manjim mestima, naročito zbog uplate per capita takse i drugih članskih davanja. Br. dr. Ristić Božidar (pretsednik, R. C. Niš) izveštava o pokušajima osnivanja kluba u Vrnjačkoj Banji, a Beniš Šime (tajnik, R. C. Bačka Topola) o pokušajima organizacije kluba u Senti. Na organizaciji toga kluba treba da zajednički porade osim Bačke Topole i klabovi u Subotici ı Starom Bečeju. ·

Br. guverner iznosi u pogledu Jugoslavenskog rotara potrebu. da mu se šalju na vreme svi izveštaji, koji su potrebni, da ne bi list zakašnjavao sa izlaženjem. Takodjer mu treba slati odmah sva predavanja, koja bi došla u obzir za objavljivanje u Jug. rotaru.

Br. guverner smatra, da treba već sada misliti na buduće uprave u klubovima i da se počinje već sada raspravljati o pitanju гиуегnera za iduću godinu. Kandidature za guvernera treba postaviti do 51. Januara 1959. |

Konačno je održana duža rasprava o mestu iduće distriktne konferencije. Br. Grabovac Pavle (tajnik, R. C. Subotica) upozorava obzirom ma činjenicu, da je bilo na distriktnoj konferenciji u Beogradu zaključeno, da se iduća distriktna konferencija održi u Subotici, da su u Subotici nepogodnosti s obzirom na mogućnost ukonačivanja braća i sestara. Br. dr. Divić Matija (pretsednik, R. C. Vinkovci) predlaže.

128