Jugoslovenski Rotar

мељн његовог школеког васпитања постављени на класично-хуманистичкој бази. Наш претседник је почео своју животну каријеру као наставник латинског језика, улазио је дакле у танчине у уживљавао се У дух времена који је владао кад и тај језик. Као млад артилериски резервни официр учествовао је у Светском рату, где је имао прилике да осети све његове страхоте. Данас је послован човек у правом американском смислу речи. Наодржан оволиким теориским и практичним знањем, а задојен дубоким ротарским осећањима за добро човечанства, наш претседник ће, у то смо потпуно убеђени, у пуној мери успети у својој мисији, а то је највећа жеља свих нас.

Драги претседниче, Ви ћете тешко моћи да за време ЈВашега, на жалост кратког боравка међу нама, у потпуности упознате наш народ и нашу земљу. Но ми Вас уверавамо да се налазите у једној од најмирољубнвијих земаља. Налазите се у народу, који је пре више векова био изгубио своју слободу, који је тврдом вером у васкре своје елободе и државе стојички подносио све патње и који се песмама, испеваним у народу и од народних гуслара ширеним, запајао и бодрио за борбу која га очекује. Налазите се у народу, који је можда једини у свету за свој највећи празпик узео дан свога највећег пораза, а о томе поразу испевао целу епопеју. Кад нам је после петвековне борбе синула слобода ми смо се предали раду и стварању.

Народ, који је толико времена живео под туђином, а који је осетио шта значи робовање, задојен је после свога ослобођења, само мирољубним мислима и нема никакве жеље да узме туђе. Осећање пашег народа за истину и правду, поштовање других вероисповести, готовост за служење певољнима и слабима, у свему се слаже са ротарском идеологијом. Схватићете да је благодарећи таквим осећањима нашеца народа, та идеологија нашла плодно земљиште у нашој средини. Благодарећи таквим приликама развијање ротарства је код нас узело леп замах и достигло лепе успехе.

Ти успеси нису остали незапажени. Наш Кнез-Намесник Павле благонзволео је примити почасно гуверперство у нашем дистрикту, желећи тиме да ода признање пашем раду.

Поздрављајући Вас најискреније у нашој средини, драги претседниче и поштована госпођо Хегер, молимо Вас да се код нас осећате као међу најбољим пријатељима и да нас задржите у лепој успомени. Сећање на Вашу посету и Ваш пример служења биће нам потетрек за предан рад на ширењу и јачању ротарства,“

Posle toga održao je na engleskem jeziku distriktni guverner, brat От. Гуап Slo kar sledeći govor:

.Pretsedniée Djordje! Beskrajno sam sretan, Sto Vas mogu danas pozdraviti u naSoj sredini kao pretsednika R. I. u društvu Vaše drazesne gospodje. Smatram za veliki privilegij, da imam tu priliku. Svi mi cenimo Vašu posetu kao veliko odlikovanje za naš distrikt te se time ponosimo. Jedya 10 godina Je prošlo. otkad su osnovani prvi klubovi u Beogradu i u Zagrebu a danas brojimo 55 kluba sa oko 850 članova. Ti brojevi apsoluino nisu impozantni, ali relativno davaju potpuno satisfakciju pionirima nagih ideja ako uzmemo u obzir sve poteškoće u vezi sa osnivanjem Rotary klubova u zemlji sa pretežno zemljoradničkim stanovništvom a sa malim brojem većih gradova. Sa tog stanovištva Je napredak Rotarstva u našoj zemlji u svakome pogledu zadovoljajući.

135