Jugoslovenski Rotar

IZVOZ DJETELINSKOG |I DRUGOG 5ЈЕМЕМЈА Josip D. Galovac, R. C. Osijek

Prije rata, a i dosta godina poslije rata obavljala je izvoz djetelinskog sjemenja iz naših kraJeva isključivo Budimpešta te u nekoj manjoj mjeri ı Beč. Djetelinsko sjemenje nije tada Još bilo kultivirano u ovolikoj mjeri kod nas. a nisu postojale niti čisttone za djetelinu, kao ni izvoznici, te su djetelinsko sjemenje domaéeg porijekla sabirali trgovei Zitaricima od kojih su onda inostrani kupci tu robu izravno putem svojih agenata preuzimali. Lucerna panonskog poriJekla. koja se uglavnom kultivira u bivšim zemljama krune Sv. Stjepana, a najvise u slivu Dunava, bila je pod imenom tkzv. bijele madjarske plombe te na svjetskoj pijaci. a osobito u zemljama sa sjev. klimom vrlo dobro uvedena radi svoje otpornosti proti zimi. Žrtvujući milijune za propagandu u zemljama potrošnje uspjela je Madjarska osvojiti za svoju lucernu skoro potpuno ne samo njemačko. nego ı dansko te švedsko tržište. kao i tržište sviju zemalja, koje su tražile sjeme od lucerne pouzdano za slučaj Jake zime, a tražila ga je i Sjev. Amerika u slučajevima slabe vlastite Zetve.

Tako se Budimpešta pretvorila u centar medjunarodne trgovine djetelinskog sjemenja. te Je tamo bilo uredjeno više čistiona. a medju ostalim uredila je čistionu u Pešti i zagr. firma Hinko Mayer i drug pod imenom „.Henrik Mayer es lTarsa“, da tako i sa svoje strane iskoristi dobar renomće peštanske bijele plombe za lucernu.

Kod nas je poslije rata djetelinsko sjemenje radi jeftine cijene prema madjarskom sJemenu kupovano od peštanskih čistiona u neočišćenom stanju. te odvažano u Peštu. gdje Je bilo prečišćavano i pomiJešano s madjarskim sJemenom, te iz Pešte izvažano kao madjarsko sjeme providjeno bijelom peštanskom plombom. Naš poslijeratni atest nije označivao porijeklo sjemena. nego Je samo potvrdjivao da uzorak vučen iz dotične vreće nije imao viline kose. te da čistoća toga uzorka iznosi najmanje 97%. a klijavost uključivo polovicu tvrdih zrna najmanje 88%. Kako Je medjutim djetelinsko sjemenje iz Italije i Francuske kao sjeme južnjačkog porijekla. koje nije odgovaralo za usjev u zemljama sa oštrijom klimom. bilo daleko jeftinije od našeg domaćeg semenja, to su naši veletrgovei kolonijalnom robom. koji su se u glavnom bavili proljetnom prodajom djeteline za usjev uvozili ovo Južnjačko sJeme te ga pod zagrebačkom i ljubljanskom plombom паŠšim potrošačima prodali kao domaću djetelinu ističući neupućenima baš tu zagrebačku odnosno ljubljansku plombu kao dokaz da je to sJeme u istinu domaće. U isto se Je vrijeme naše pravo domaće sjeme izvozilo u Peštu odnosno Beč. Tek kasnije. kada je otkrito čišćenje djeteline magnetskim putem počele su se kod nas osnivati čislione djeteline, koje su počele izvoziti naše djetelinsko sjemenje mimo Beča i Pešte izravno u NJemačku, ali su nastavile izvoz i u Peštu te u Beč, a izvozilo se Je sjeme doduše očišćeno. ali bez plombe sa garancijom

240