Jugoslovenski Rotar

ljubiš, ljubiće ı Tebe. ako bojiš, bojaće se tebe, ako slušaš slušaće te. ako dobro postupaš drugima, pravo je da i drugi s tobom dobro postupaju. — Ali blažen Je onaj koji služi, a ne traži da bude služen.

] naši rotari imaju na svojoj zastavi ispisanu krasnu riječ: služba. Služiti brat bratu. pridizati i pomagati gdje se samo može. Jačati vJeru u vrijednost čestitog rada u napredak čovječanstva, u mir i bratstvo. Jer samo iz takova rada izvire dobro i sreća.

I Frano Asiški zapovjedio je svojoj braći jedini pozdrav: Pax et bonum. Pa dozvolite da i ja Vas sve pozdravim tim krasnim pozdravom: Mir i dobro vama i kućama Vašim, vašim milim i dragima. Mir ı dobro u svemu vašem plemenitom radu i nastojanju. mir ı dobro

· neka donosi služba vaša vama i svima kojima služba vaša donosi pomoć. utJehu ı olakšicu. Mir ı dobro!

PROBLEM SREDOZEMNOG MORA NE POSTOJI Как. Р. За!ћег, В. С. Sušak.

Za našu temu mjerodavno je pitanje da li postoji pomorska sila koja teži za strateškom prevagom na Mediteranu?

To pitanje pretrešćemo iscrpno. Ako je odgovor negativan. to Jest ako ne postoji sila koja teži da poremeti Mediteransku ravnotežu u onoj mjeri, kojom bi uskrslo pitanje strateške prevage sa svim njenim poslijedicama, tada ne postoji ni problem Sredozemnog mora. Jer poslije Rimljana nijedna pomorska sila nije u onakovoj mjeri i onako potpuno vladala Mediteranom. da bi ga mogla krstiti „Mare nostrum“. Poslije Rimljana vjekovi su formulirali problem Sredozemnog mora. kao problem ravnoteže snage njegovih pribježnih država odnosno kao poremećaj te ravnoteže na štetu slobodne plovidbe.

Sadašnja strateška situacija na Sredozemnom moru karakterizirana Je izvesnom pregrupacijom sila. Predmet našeg proučavanja biće ova pregrupacija sila i u vezi s time ispitivanje da li Je ona poremetila stratešku ravnotežu na Mediteranu.

Ove moje uvodne riječi navele su sigurno Vaše misli na odnose Vel. Britanije i Italije. O njima, o Mediteranskim pozicijama Velike Britanije i Italije namjeravam da govorim, Jer Jedino njihovi odnosi prijete navodno da poremete status quo na Mediteranu, i uskrsnu njegov problem u novoj aktuelnosti. A ako ste sa mnom saglasni, da se Britansko-talijanski spor ne vodi radi Mediterana, niti da ée Mediteran biti ratno pozorište na kome će se on oružjem odlučiti. tada moja zadaća neće biti teška.

Ja sam istrčao sa jednim zaključkom koji možda prejudicira Vaše mišljenje. Kako, zapitaćete sa punim pravom, zar današnja mediteranska politika fašističke Italije sa svojim toliko razvikanim ciljevima .. Mare nostrum* i Imperium Romanum“ ne zadire u živac imperijalnih

287