Jugoslovenski Rotar

interesa Vel. Britanije, tamo gdje od vajkada taj živac bio najosjetljiyiji, na Mediteranu? Najprije ću ispitati strateške i kolonijalne pozicije Vel. Britanije ı Italije.

ТЕ

Vel. Brit. gojila je nekada dvije velike imperijalne ambicije. Prva bi bila da od maloazijskih obala Sredozemnog mora kopnom poveze svoju najbogatiju koloniju Indiju. Nakon syijetskog rata ta se ambicija ostvarila. Od Palestine do Indije karavane prolaze kroz Britanska mandatska ili zaštitna područja. Polazni i ugaoni kamen u tom sistemu Je Palestina, i to će Vam, možda još bolje objasniti britansku upornost u provadjanju Balfourove deklaracije o useljevanju Jevreja. Jedna jevrejska drzavica sa rangom dominjona, uklopljena u britansku zajednicu naroda. zar to nebi bilo najefikasnije, naglaSavam najjeftinije. obezbedjenje transkontinentalnog karavanskog puta do Indije?

Drugi je veliki kolonijalni san Engleza bio ostvaranje Zeljeznitke veze Aleksandrija-Capetown, transafri¢ka Zeljeznica koja bi preko Britanske teritorije spajala krajne tačke na sjeveru i jugu njihovom alričkog posjeda.

Dakle dvije divovske saobraéajne osi koje se ukrStavaju na Sredozemnom moru i putem njega idealno vežu maticu zemlju sa njenom periferijom.

· Dobitkom izvJjesnih Njemačkih kolonija Vel. Britanija je poslije svJetskog rata ostvarila geografski kontinuitet svojih afričkih zemalja. Ali Je transafrička željeznica i dalje počivala u arhivi Ministarstva kolonija. Zemljište Južnog Sudana je močvarno i ne pruža dobre temelje jednoj željeznici. Ali malo skretanje po strani i trasa iransalričke željezničke veze naišla bi na solidne klisuraste temelje Abisinske visoravni ı eto me na tačci gdje ću se zadržati i riješiti tobožnji Mediteranski problem.

Za Englesku Je od kapitalnog interesa vazda bilo da Abisinija ne dopadne tudjih, ako ne britanskih ruku. Razlozi tomu bili bi ovi: 1. Jezero Tana napaja plantaže pamuka južnog Sudana, 2. ostvarenje iransafričke željeznice moguće je samo preko Etiopije. 3. i Sto bi bilo najvažnije: Abisinska visoravan je odlična avijatička baza. koja zahvaljujući svom geografskom položaju zahvata u srce onih dviju velikih saobračajnih osi koje sam upravo prikazao.

Sa današnjim brzinama i akcionim radiusima vazdušnih jedinica gospodar Etiopije gospodario bi najglavnijim saobraćajnim arterijama Britanske Imperije i on bi izlagao opasnosti vazdušnih napada britanske posjede na obalama Mediterana. Crvenog mora, zapadnog dijela Indiskog okeana. Povucimo krug sa polupreénikom od 3000 km, éije je središte abisinska visoravan i mi ćemo Jasno shvatiti stvarnu opasnost.

Da li Vam izložene činjenice dovoljno objašnjavaju držanje Vel. Britanije u abisinskoj krizi 1955 god.? Ja mislim da ne treba dalje inzistirati. Prenesite se u 1955. god. kada na Mediteranu jedna nasuprot drugoj stoje dvije moćne ratne flote, u ratnoj pripravnosti koja je toliko

Rotarske radosti. Član R. C. Subotica Djurka Paul oženio se Je. — Srdačne čestitke!

258