Jugoslovenski Rotar

Sietna Je za industriju kao cjelinu. Nadalje se vidi. da se mora u što kraćem vremenu pristupiti što bržoj industrijalizaciji, te podizanju obrta ı trgovine u državi, Jer će se tim načinom uposliti nepotrebnu radnu snagu u poljoprivredi. pa će tako ljudi uposleni u industriji. irgovini ı obrtu postati potrošači agrarnih proizvoda. a naši seljaci opet dobri potrošači industrijskih proizvoda. — jednom riječi ojačati će industrijalizacijom i obrtom i poljoprivreda i sama industrija sa obrtom i trgovinom.

Dužnost Je drzave i komunalnih tijela, da svim sretstvima narocito raznim poylasticama unapredjuju industrijalizaciju zemlje. Drzava i komunalna tijela ne smiju industriju u njihovom razvoju opterecivati velikim porezima i dazbinama, jer on neće moći nesmetano napredovati. a to je ogromna šteta za cijelu privredu i narod.

Država i komunalna tijela moraju industriji omogućiti slobodan razvitak. Jer o tome ovisi blagostanje u našoj zemlji. Nepotrebnu radnu snagu u poljoprivredi mora se uposliti u industriji. obrtu i trgovini itd., jer je to Jedini način kako se može riješiti teški gospodarski problem sela i grada.

Na selu ima ostati samo toliko pučanstva koliko ga može poljoprivreda uposliti ı prehraniti. a sav ostali višak pučanstva sa sela mora se uposliti u industriji. obrtu. trgovini itd. Ne treba se prema ovomu u industrijsko-obrtnoj-trgovačkoj privredi uposliti pučanstvo, koje može ŽivJeti na selu od poljoprivrede. već samo ono pučanstvo koje nema zarade u poljoprivredi i koje ne može živjeti od iste.

Kada se selo prosvjeti i gospodarski pridigne. poboljšati će se istodobno i zdravstveno stanje našega sela. U cilju podizanja zdravstvenog stanja na našem selu trebaju država i opčine, da namjeste što više liječnika, bolničara. babica, da osnuju ambulante i apoteke. Potrebno Je. da se osnuju ı domaćinske škole. koje moraju obvezno polaziti sve domaćice. Tim načinom poboljšati će se i ishrana na selu. Jer danes mnoge domaćice ne znaju hrane prirediti.

Ovim kratkim prikazom ocrtao sam potrebe sela i grada, te prikazao kako bi se moglo barem malo poboljšati stanje na selu, a i gradu.

Ističem. da Je pored istaknutih mjera za poboljšanje stanja u selu ı gradu. potrebna valjana državna uprava. Која će pravilno shvaćati narodne potrebe i nastojati im u največoj mjeri zadovoljiti.

Završujem ovaj prikaz time. da do napretka našega sela može doći samo uz pomoć ı idealističku suradnju inteligencije i u opće našega grada. gdje Je sakupljena inteligencija ı novčana snaga. Narodne kapitale i novéanu snagu treba racionalno utrošiti za unapredjivanje agrara ı nacionalne industrije, jer će se samo fako uskladiti selo i grad. Tako će ojačati poljoprivreda, seljaci će postati potrošaći tvorničkih proizvoda, tvornice će uposliti u poljoprivredi nepotrebnu radnu snagu, pa će tako nastati i domaće tržište, na kojem će se moći agrarni i industrijski produkti unovčiti. Nastati će tako skladnosi izmedju sela i grada, bit će uklonjene nesuglasice u gospodarskom životu kao ı nesklad u društvenom i moralnom pogledu.

Ove misli neka nas vode u našem radu. pa će u domovini nastati bolji život.

541