Jugoslovenski Rotar

ROTARY U RUMUNJSKOJ

U Rumunskoj postoji Rotary 10 godina. Prvi je klub osnovan 1929 god. Bucarestu na iniciativu inzenjera Pennesco - Kertsch i nekoliko njegovih prijatelja. Sada postoji 9 klubova: Bucarest, Timisoara, Arad, Cluj, Cernauti, Iassy, Brasoy, Ploesti i Campina sa ukupno oko 390 članova. Rumunska je postala samostalni distrikt u 1955 god. te je imala 5 guvernere i to: g. PennescoKertsch, g. а Рореsco i Палате guvernera kneza C. Basarab Brancoveanu. Rumunskoj su klubovi. inspirisani idealom služenja zajednici stvorili lepa dela:

Rotary Je klub Bucarest podigao. na vlastiti trošak u selu Merisani na terenu. kojeg Je u tu svrhu poklonio rotar inženjer Fiesinesco, bolnicu-dispanzer sa sobom za konference ı sa bibliotekom. koja će postati centar lekarske asistencije i kulture od kojeg će mnogobrojni seljački narod okoline imati neprecenljive koristi.

Club u Timisoari votira svake godine velike iznose društvu za zaštitu rudara, koji su propali a koje O O ima za cilj. da se rudare napravi opet korisnim gradjanima.

Rotary Club u Cluju se bavi na iniciativu Dr. Badulesca acon za pomoé sakatoj deci.

Club u Aradu udržava letnu školu pod vedrim nebom za slabotnu decu.

Svi ostali klubovi rade mnogo na karitativnom polju.

U prošloj Je godini stvorem poljsko- rumunski komite. koji se dobro razvija.

Rumunski rotari žele, da dobiju slične komitete sa ostalim susednim distriktima, koji bi imali zadatak. da rade na što višem prebližavanju naroda. njihovom prijateljstvu. i medjusobnom sporazumeyvanju ı saradjivanju.

Knez C. Basarab Вгапсоуеапп, Guverner rumunskog distrikta R. I.

Rotarske žalosti. Umrla je majka pretsednika R. C. Šibenik gdja Dumica Žaja. Naše iskreno saučešće!

542