Jugoslovenski Rotar

IZ NAŠEG DISTRIKTA СРЕТА ОБРАДОВИЋ

10. јануара о. г. умро је члан Ротари клуба у Београду брат Срета Обрадовић. Његовом смрћу Ротари клуб у Београду изгубио је једнога од својих најстаријих, најбољих и најпреданијих чланова. Поставши чланом клуба у првим мјесецима ротарства, Срета се е праBOM уброја међу осниваће тога младог покрета. Својим особинама Срета је био предиспониран за такову улогу. Носећи у души и срцу у пуној мери све особине које човека чине човеком у правом смислу речи, а у данашње не баш херојско време, Срета је у ротарски покрет ушао као већ формиран ротар. Не можда детаљним познавањем ротарског устава, статута и правила, него поседовањем свих племенитих карактерних особина, које ротарство захтева од својих чланова, а настоји да их развије и код што већег броја чланова људске заједнице, Срета је с правом код нас убројан међу пионире овога покрета у нашој земљи, Осим високих квалитета свога срца, Срета је био та који је међу нас уносио свеж дух. Увек расположен за разговор и шалу, увек ведар и оптимиста, Срета је у часовима разоноде уносио међу нас ведро расположење. Прошавши кроз многа искушења у животу, који га није много миловао, Сретан се је очеличио и ни од каквих тешкоча није престао. Увек је био свестан да честитим и исправним радом може и мора, ако не да се дође до великог богатства и положаја, а оно да може да се живи и створи поштено име. Њему је то било главно.

У испуњивању дужности члана клуба Срета је био међу првима. Ове што је радио било је тихо, без великог истицања, а увек свесно H темељно, без очекивања неког признања. Сасвим у ротарском духу, а по правилу да је служење другоме изнад свега.

Губитком таквог друга и члана Ротари-клуб у Београду је погођен и дубоко ожалошћен, Међу нама више нема брата Орета, али он код нас оставља дубоко урођено осећање искрене благодарности и признања за све што је код нас радио. Успомена на. брата Cpera вечно ће лебдети међу свима ротарима југословенског дистрикта. Др. Сима Илић.

545