Jugoslovenski Rotar

željezničke lokomotive sa kolima kreću, nadalje mostovi, propusti ı razne uspostave. tuneli ı slično.

VI. Brodogradilišna znanost bavi se gradnjom ladja i to bez razlike iz kojeg su gradiva izradjene i kojoj svrsi imaju da služe.

VII. Mašinska gradjevna znanost Je znanost. koja se ne bavi samo gradnjom parnih strojeva, veé i svih ostalih bile iste za obrtnu, tehničku ili drugu koju svrhu potrebnih pomoćnih strojeva. — Polje mašinske znanosti Je Jako veliko što više Jer prema današnjem stanju raznih industrija, koje sve ove predmete dobavljaju i koje time radinost Covjeka umanjuju nastoje ili potpomazu da ih posvema izluéuju.

VIII. Rudarska gradjevna znanost, zove se u udaljenom smislu riječi skup svih radnja kroz koje se sve korisne rude iz gomile zemaljske naslage vade i time korisno obradjuju. — Njena osnova je rudarska znanost. koja redovito označuje uspješni dobitak raznih ruda. Radnje oko vadjenja i dobiti raznih ruda je pojam rudarske znanosti te obuhvaća u sebi ı topionice. Rudarska znanost Je znanost Čija Je osnova bazirana na geologiji. tehnologiji. mineralogiji, fisici. hemiji ı matematici. :

Time sam mišljenja da smo se sa temeljnom osnovicom i sa tehničkim odredjenostima gradjevne znanosti upoznali. te obnalazim za potrebno da Vas Još prije moga daljnjeg predavanja o izgradnji Jedne gradjevine upoznam i sa svim predradnjama kao i sa gradivom koje u pogledu svoje vezivosti i nosivosti na izgradnji jedne gradjevine dolaze u obzir.

Da bi to mogao prikazati imam napomenuti da svaka gradjevina bila ona kojoj svrsi opredijeljena iziskuje prije početka same izgradnje Još niz tehničkog znanja i praktičnog rada na ispitivanju terenske naslage i terenskog obilježja. te na sastavu svih potrebnih osnovnih nacrta ı tehničkih opisa odnoseći se na gradivo i na sve statičko opredijeljene konstruktivne dijelove zanatskih i inih izradjevina kao ı na sastav troškovnika i na dokaznice mjera.

Svi ti označeni radovi podleže gradjevnim policijskim propisima. te se svaki opredeljeni koji je ovlašten za to ima strikino i dosliJedno držati tih odredaba ı u vidu nositi slijedeći redoslijed:

1) Izbor i vezivost gradiva pružajući sigurnost proti vremenskog upliva.

2) Nijedan dio gradjevne osnove nesmije da stoji proti zakonitim odredjenostima na odnos opterećenja i stabiliteta.

5) Oblik i položaj Jedne gradjevine treba da dozvoljava udobnu nutarnju uredbu i da odgovara gradjevnoj svrsi i željama posjednika.

4) Svaki pojedini dio kao i gradjevina sama treba da zaprema ljep oblik koji Je u medjusobnom skladu uzajamno prema mjeri i Jednostavnosti ornamentici, što su svojstva gradjevnog djela.

5) Štedljivost u interesu vlasnika gradjevine.

Što se odnosi na gradivo koje u gradjevinarstvu dolazi u obzir, to su većinom prirodna rudarska i vegetabilna tjelesa koja prema svojem tkivu, svojoj zrelosti in svojoj vrijednosti podleže potpunom upoznavanju mehaničke tehničke znanosti, a kakvoća gradiva spada u temeljnu osnovicu gradjeyne znanosti.

381