Jugoslovenski Rotar

ga’, s katero nas je sijajno zabaval br. pastprezident Sabothy. — Na zadnjem sestanku pa smo si razdelili vloge: kdo pojde vy Ljubljano na 400. sestanek in kdo na Ladies’ Night y Varazdin. Tezko se je bilo odloéiti, kajti oba kluba sta kar tekmovala z ljubeznjivostjo v svojih posebnih povabilih: Zato so se nekateri bratje tudi odločili, da bodo zastopali naš klubiiui tam. Sicer pa smo na tem sestanku obraynavali aktualno temo „Posledice nove uredbe o obéinskih hranilnicah na naše komunalno gospodarstvo“. O tem predmetu je najprej predaval br. pastprezident Zupanc, nato je sledila debata.

NIŠ. — Klub je godišnjicu Rotarstva proslavio sestrinskim уесетош Које је bilo posvećeno br. Paulu Harrisu, osnivaču Rotarstva i doživotnom počasnom pretsedniku R. I. Tom prilikom је br. MiloSevié odrzao predavanje .Osnivanje Rotarstva i njegovi ciljevi. Ovoj svečanosti prisustvovali su i gosti-nerotary. Br. Dr. Milan Sokolović održao Je predavanje „Značaj higiJene sela u sklopu naše države“, a br. Ing. Tanasije Aritonović i u ovom mesecu Je vredno i savesno referisao o radu ostalih bratskih klubova. Jednu siromašnu radničku porodicu klub je potpomogao sa 500— dinara. Odbor za proslavu 20-togodišnjice Engleskog dečijeg doma u Nišu podiže jednu spomen bistu najpožrtvovanijem članu i izdaje spomenicu na engleskom i srpskom jeziku, Sto je klub potpomogao prilogom od Din 500—, a braća su Još posebno dali svoje priloge. U toku meseca vršene su pripreme za medjugradski sastanak koji će se održati prilikom posete našem klubu br. Lestera Struthersa, evropskog sekretara R. |I. Inostranim klubovima slate su brošure o Nišu kao i izveštaj o radu kluba na francuskom jeziku.

NOVI SAD. — Rad kluba i u mesecu februaru razvijao se punim intenzi-

tetom. Na prvom sastanku u mesecu pretsednik br. Dr. Milan Sekulić goYOTIO Je u svojoj uvodnoj reči o nacionalnosti Jugoslovenskog rotarstva. Br. Ing. Danilo Kaéanski odrzao je značajno predavanje o težnjama i mogućnostima za podizanje standarda života našeg naroda u kome je kao tri osnovna postulata postavio dobru i racionalnu ishranu, dobro odevanje i obuvanje i dobre stanbene prilike za naš narod. Posle predavanja razvila se živa ı interesantna diskusija sa nekoliko zapaženih ikonstatacija i sugestija govornika. — Na drugom sastanku u uvodnoj reči br. pretsednik govorio je o značaju ı smislu primanja u rotarstvu, putem koga svaki rotar u svoju dušu prima Jedno obilje zadovoljstva i radosti, koje snaži njegovu moralnu ličnost. — U vezi sa staranjem kluba za omladinu, priredjena je šira anketa o stanju školskih zgrada u Novom Sadu. Tim povodom klub je zamolio гаји Dr. Nadu Micić-Paquor, suprugu br. Jožike Paquora, da ona kao šef-lekar školske poliklinike, održi predavanje u klubu o stanju školskih zgrada u Novom Sadu i higijenskim prilikama pod kojima se drže predavanja. Predavanje gdje Dr. Nade Paquor izradjeno Je na bazi svestrano prikupljenih statističkih podataka o svim školskim zgradama. njihovom stanju kao i o stanju pojedinih prostorija i školsko-higijenskih uredjaja, ilustrujući ga istodobno brojnim grafikonima i tabelama. Sastanku su prisustvovali i svi direkitori srednjih škola, koji su u diskusiji koja se razvila, uzeli živog učešća. Торао 1 dugotrajan aplavz bilo je priznanje gdji Paquor za ovo značajno i vrlo uspelo predavanje. — Na trećem sastanku br. pretsednik je govorio o ideji služenja drugima i služenja samom sebi kao i potrebi reda i discipline u slobodi ličnog zahvata i htenja. Zatim Je br. Vesa Petrović održao referat iz zvanja o zaštiti dece u Dunavskoj banovini. Ovaj referat je produ-

95