Jugoslovenski Rotar

ženje akcije kluba u vezi brige za mladez, koja je bila na dnevnom redu i prošlog sastanka. Uspeli referat br. Vese dao je povoda Zivoj iinteresantnoj diskusiji, u kojoj su čuli Još mnoге korisne sugestije. — Na četvrtom sastanku, br. pretsednik u uvodnoj reči govorio Je o značaju „biti dobar rotar“, što, prema rečima br. pretsednika, „znači dugo vremena. možda i celog svog života voditistalnu borbu sa samim sobom. Tek pošto smo savladali u našim dušama i našim mislima sve mnogobrojne elemente, koji nas na svakom koraku odvraćaju od pravoga rotarstva biće nam vrlo lako biti pravim rotarem. Za sve ono što čoveka čini boljim, poštenijim i uzvišenijim traži se napor ogroman, no od svih napora Jeste najteži onaj, koji kruniše našu ličnost ı puni rotarski karakter“. — Kako je ovaj naš sastanak bio posvečen 54 obletnici rotarstva, to Je br. Ing. Milan Manojlović. pastpretsednik i pretsednik Odbora za medjunarodno služenje u Klubu podigao zdravicu ı uputio pozdrav Ashton-klubu u Engleskoj, koji je i nama na isti dan digao zdravicu a sa kojim smo izmenjali klubske zastavice. Zatim je br. Ing. Djurica Tabakovié pun pesni¢kog zanosa održao predavanje o rotarstvu i medjunarodnom služenju. Lepe reči br. Milana i br. Djurice, pune humanizma i ljubavi ха соујека 1 тедјилаrodni mir, duboko su dirnule sve prisutne i bile su toplo pozdravljene. Br. P. P. Popović u vidu referata iz zvanja dao je pregled tržišta u Francuskoj, CeSko-Slovatkoj i Nemačkoj kao i mogućnosti našeg izvoza stoke i stočnih proizvoda. — Br. Dr. Branko Petrović reflektirao je na izlaganja br. Pajice i zatim u vezi unapredjenja našeg izvoza na Istok govorio Je o značaju projekta kanala Dunav—3Solun linijom Smederevo—Solun.

PANCEVO. — U februaru mesecu kao gost nerotar g. Eduard Melecki upravnik drž. ergele u penziji održao

~

J

Je odlično predavanje: „Konjogojstvo u Jugoslaviji“ u kome је izmedju ostalog izneo, da je Jugoslavija u pogledu pasmine odgoja konja podeljena u pet oblasti. da mi u pogledu odgoja konja dobro stojimo tako da imamo i Za izvoz. Da je bosanski konj pravo blago, što Je pokazalo za vreme rata usled njegove izdržljivosti. Izneo je karakteristike konja, koji se kod nas gaje, zadržavši se naročito па „Nonibusu“, koji najviše odgovara prilikama u Banatu i Bačkoj. Naveo Je da država putem svojih ergela i drugim merama ulaže dosta, da bi se kod nas poboljšao kvalitet konja, a da i privatna inicijativa u zadnje vreme na iom polju dosta radi osnivanjem konjarskih zadruga, kojima je cilj, unapredjenje konjogojstva. Na sastanku od 25 februara svečano Je proslavljeno 54 godina postojanja rotarskog pokreta sa posvetom večeri Medjunarodnom sluzenju. Radi toga br. Miron Milić održao je predavanje: „Rotarstvo i medjunarodno prijateljstvo" u kome je izneo rad i uspeh rotara u tom pogledu. Br. Dr. Svetislav Mihajlović održao je predavanje: ..Petogodišnjica Balkanskog Sporazuma“ u kome je naveo, da države Balkanskog Sporazuma iskreno čine napore na organizovanju mira i da je zaključak svake konferencije: vernosi opštem miru i pomaganje svih пароra za priblizenje i popuStanje zategnutosti u svetu. Oba odlična predavanja popraćena su od braće sa velikim interesom.

PETROVGRAD. — Sva četiri sastanka bila su ispunjena predavanjima iz raznih oblasti rotarskih služenja: Br. Kalaji Eugen u svome predavanju „Prizad i poslovni promet" izneo Je teško stanje u kome se nalaze Zitarski trgovci na teritorijama pojedinih poreskih uprava, zato, Što se zakon o poslovnom prometu na Zitarice ne primenjuje svugde jednako. a naročitosu time pogodjeni privredni-

naša

94