Jugoslovenski Rotar

uzrok svakom ljudskom djelovanju, ali to moze da bude samo Jedna duševna komponenta. a druga ima da bude etika, kojom se oplemenrijuje svaki smjer ljudskog djelovanja. Pretjerani egoizam tjera na gramzivost. koja liči krvožednoj zvijeri u čovječjem liku, a to je znak divljaštva.

Čovjek ima razne organe. koji ga vežu sa vanjskim svijetom i kroz njih prima u sebe razne energije tiog vanjskog svijeta. kao hranu. zrak, svjetlost. toplinu. zvuk ı t. d. ı tako on te energije u sebi pretvara u kretanje toplinu, osJećanje ı mišljenje u svoje želje i djelovanje.

Put za razlikovanje dobra od zla jest osjeéaj i to ugodan ili neugodan. Naravno normalno stanje i pretvaranje energije unutar organizma skopéano je sa osjeéajima ugodnim ili neugodnim, a sve ono

Distriktna konferencija na Bledu za vreme referata br. Ivana Zaje.

po organizam štetno. osjeća se kao neugodno tako. da Je svaki bol samo apel na razbor. da ukloni smetnje ı okolnosti vanjskog svijeta, koje te neugodnosti prouzrokuju. Radi neznanja ı pomanjkanja razbora padamo u zlo. NepredvidjJeni nesretni slučaj dešava se radi našeg neznanja i nesposobnosti da gledamo u budućnost. Čovjek mora dakle u prvom redu usavršavati samoga sebe. proširivati znanje, uklanjati zablude ı usavršiti svoj razbor.

U požudi za ugodnim. čovjek često puta zaboravlja na etičku stranu svojih težnja i u stfanovitim časovima. gdje misli -da će svojom spekulacijom izbjeći zlim ili neugodnim poslijedicama. koje proistiću iz kaznenih zakona. čini zlo na štetu drugih ı on Je svijestan da Cini zlo. ali požuda za ugodnim je snaga slijepog egoizma ı Jača Je od one etičke komponente tako, da takav čovjek pada u grijeh čineći zlo. Težište koje prevaguje u zlo leži — kako vidimo — na strani egoizma.

460