Jugoslovenski Rotar

u ova teSka i materijalistiéna vremena tu dužnost ispunjavati, ne misleći pri tome na nikakovu materialnu ličnu korist.

_ Nastaje зада pitanje: Kako mogu braća najbolje i najlakše doći ma put k ostvarenju tih ciljeva? Na to pitanje moram Vam odgovoriti u prvom redu služenjem u klubu. Svaki od nas ima dužnosti prema klubu u kome je član, a svaki klub opet odgovornost prema syome članstvu. Treba zato, da se svaki pojedini član usavršava u rotarstvu, dajući tako podstreka i drugim članovima na rad, a svi zajedno tako opet usavršavaju svoj klub. Zato treba, da svaki klub osnuje odbor za služenje u klubu. Taj odbor vodi u manjim klubovima svih 6 faza djelatnosti, a u velikim klubovima biti će potrebno. da se osnuje nekoliko pod-odbora, kako to prikazuje tabela u brošuri br. 5 A. Odbor za služenje imati će dužnost. da dovede u slad djelovanje osnovanih pod-odbora ı da sam upravlja onim fazama služenja u klubu. za koje nije kreiran pododbor.

Sada se pak želim osvrnuti na samo služenje u klubu. Početi ću sa klasifikacijom, kao prvom i najvažnijom fazom.

Članstvo u našim klubovima bazirano je na sistemu klasifikacije. pa stoga treba svaki klub, da je zastupan sa svim vrijednim zanimanjima. kako na socijalnom, kulturnom. intelektualnom. tako i na ekonomskom području. Svaki član predstavlja svoju klasifikaciju. a zastupane moraju biti po mogućnosti sve tako. da bi bio klubu moguć pregled života u području. u kojem djeluje. Da bi se to postiglo. mora odbor za služenje ili pako u većim klubovima pododbor za klasifikaciju sastaviti točan pregled nepopunjenih klasifikacija. Taj odbor mora biti sastavljen od braće. koja su u tančine upućena u način života na području. u kojem klub djeluje. Tako se pripremaju nepopunjena mjesta raznih klasifikacija ı odbor ih proglašuje otvorenim. Na osnovu tih otvorenih mjesta bira se nove članove. Kod toga se ne smije griješiti i tražiti neku ličnost. koja u svome mestu zauzima naročiti položaj. Najprije se ide za tim. da se popuni otvoreno mjesto slobodne klasifikacije. a onda se bira ličnost. koja će dostojno zastupati svoju klasifikaciju u klubu. Svaki član kojega se bira po našem principu postavljenom na klasifikaciji. posveti barem 60% svog dnevnog zanimanja svojoj klasifikaciji.

2. Primanje treba da se obavlja na temelju klasifikacije. Mora se yrsiti oprezno ı paziti najprije na moralni i intelektualni kvalitet. a onda tek na vodeći položaj u zvanju. U slučaju. da je moguć izbor medju više lica. daje se prednost moralnim kvalitetama.

5. Drugarstvo Je temelj rotarstva. Medju članovima kluba mora da vlada prijateljski duh. bratski osječaji i dobra volja. Bez toga ne može biti u klubu rotarskog djelovanja. I ne samo u klubu treba da gajimo drugarstvo, treba nastojati i izvan kluba, da to drugarstvo prenesemo na medjusobne odnose naših porodica, te više puta upriličiti t. zv. „Ladies Night", što daje opet priliku našim porodicama. da se bolje upoznaju. '

4. Prisustvovanje Je prvi uslov za napredak kluba i jedini put za uspjeh u rotarstvu. Bez stalnog prisustvovanja ne može se razvijati u punoj mjeri niti drugarstvo medju braćom. Dužnost je stoga braće. da po mogućnosti prisustvuju svim sastancima, a ako je to nemoguće.

474