Jugoslovenski Rotar

vog rotarskog kolektivnog klupskog života. — Samo tada ako su u nekom mestu zaista stvoreni ti unutrašnji uslovi — sme se organizovati Rotary Klub. Suprotan put — to Je put koji nosi ogromne teškoće. iskušenja i nova grešenja. Na tom putu treba mnogo opreznosti i iskustva. a od svega toga najmanje ima prva uprava kluba.

Ako slaba frekvencija ima svoje korenje baš u organizacionim prilikama, tada se upravi kluba nameće posebna zadaća da prilike dobro prouči i postepeno sprovetle smišljenu orgnizaciju rada ı odnosa medju članovima. da bi postigla ono što Je izneto kao ideal pre samog osnivanja kluba. Ukoliko uprava kluba primeti da pojedini članovi ne mogu da udju u suštinu rotarskog života, tu ne ostaje ništa drugo, nego da se takvi članovi povuku. Razumljivo Je. da to treba da bude radikalno. ali u vremenskim razmacima, kako to interesi kluba zahievaju. Drugzo: dobra frekvencija Je u vezi ı sa problemima. koji se poslavljaju na dnevni red. Drugim rečima. frekvencija u veliko meri zavisi od smišljenog rada uprave ı pojedinaca. Razumljivo Je да је izbor problema od najveće važnosti po interes svakog člana, pa ako se o tome dovoljno vodi računa ı to će pomoći da članovi budu zadovoljni radom u klubu. odnosno da tačno i savesno posećuju nedeljne klupske sastanke. Napominjem. da se da utvrditi. da Je frekvencija gotovo uvek dobra. kada Je na dnevni red istaknut kakav važan opšti. — bilo iz komunalnog života dotičnog mesta. ili opšti. recimo politički problem današnjice ili koji drugi. Prema tome uprava kluba treba da vodi u evidenciji sve ono što interesuje članstvo ı da u tom pogledu preduzme akciju da se po tim problemima neobavezno diskutuje u prijateljskim razgovorima. a za važnije probleme za koje su potrebni razni podatci. da se poveri Jednom ili više članova da ih prikupe. obrade ı nakon toga da sve to iznesu u vidu predavanja.

Pod normalnim uzrocima treba smatrati samo one izostanke članova od sastanaka. kada su isti neodložno zauzeti poslovima lične prirode ili poslovima koji su u vezi sa rotarskim idealima. kao na primer služenje u zvanju ı drugim. ali takvim. koji se ne mogu odložiti. — Kada konstatujemo. da Je najvažniji elemenat frekvencije lična savest svakog pojedinca ı svest, da posao koji se obavlja u klubu i nastojanja ı rad samog kluba stoji u službi društvene zajednice ı svakog pojedinog člana. mora se primetiti Još ı ovo: da li Je neki uzrok izostanka dovoljno opravdan. to pored uprave kluba najbolje mogu prosuditi sami članovi koji izostaju. ali kod prosudjivanja uzroka. mora biti svaki član veoma strog prema svojoj savesti. Rotar, koji iz nemarnosti ili bezrazložno izostavlja sastanke svoga kluba ruši disciplinu. smisao za zajednicu ı solidarnost. te time u velikoj meri onemoguéuje koristan ı uspešan rad u klubu. Onaj član koji nije ovoga svestan ı koji ne smatra da Je moralni greh svaki neopravdan izostatak. taj Je samo po imenu rofar ı poželjno bi bilo da ovakav član nestane izmedju članova kluba. odnosno iz rotarske zajednice. da nebi demoralizirao ı ostale svesne. prave ı za našu zajednicu korisne članove.

Problem unutrašnje ekstenzije ima svaki klub da po mesnim prilikama na najpovoljniji ı najkorisniji način reši. Što nas više rotara ima. možemo više ı bolje služiti našim idealima. No kod primanja novih

477