Jugoslovenski Rotar

članova strogo se ima držati pred očima ono što sam naglasio kod izbora članova-osnivača, te ne sme se zaboraviti ona okolnost, da je važniji elemenat ı u ovom pogledu kvalitet nego kvantitet. Mora svaka uprava kluba. pa i svaki pojedinac naročito paziti kod preporuke kandidata, da se ne bi i pored najbolje namere učinila ma sa koje strane greška. koja se kasnije nebi. ili teško dala popraviti. Osoba koja se preporučuje ili pozove za člana u klub, mora odgovarati i najvišim zahtevima u pogledu nacionalnog i moralnog vladanja. a ne u poslednjem redu i onim zahtevima koje se odnosu na sposobnost i savesnost. Sto se tiče spoljne ekstenzije: na ovu se ima primeniti ono što sam rekao za unutrašnju ekstenziju. Što više klubova postoji u našem distriktu, s tim Je veći okvir našeg radnog polja. Ali ni kod rešavanja ovog problema ne sme se u rad pojedinih osnivača uvući greška sa kojom bi se mogla prouzrokovati veća šteta, nego što bi naš pokret mogao imati koristi. Kod osnivanja novih klubova ima se naročito pripaziti. da se nee uvuku greške: 1) u organizacioni rad novog kluba i 2.) u izbor članova-osnivača, Jer ako ovo ne uspe izbeći. onda je nov klub već unapred sudjen na vegetiranje. Svaki stariji klab je dužan voditi brigu o tome. da se u našem distriktu osnivaju novi klubovi. no osnivači novih klubova. svoj rad moraju vršiti sa velikom pažnjom. taktično ı savesno. Il pored toga. da osnivanje novog kluba zahteva mnogo truda i rada. pa ni odgovornost u ovom pogledu nije mala. ipak držim da Je ovaJ rad dovoljno nagradjen kada vidimo normalan razvitak i koristan rad našeg kumčeta.

12 izloženog vidi se, da Je frekvencija i ekstenzija preduslov za dobar razvitak kluba ı Ja se smem nadati. da ću sa svojim današnjini referatom. pa makar i u najmanjoj meri doprineti u interesu korisnog i pravog rotarskog rada.

IJ. Odbor za služenje u zvanju.

Pretsednik: Dr. Miljenko Marković (R. K. Zagreb): tajnik: Dr. Franjo Gruber (R.K. Vukovar): referenti: a) Anton Krejéi (R. K. Maribor) ..Kako može rotar poduzetnik da utiče na dobre odnošaje sa nameštenicima ı radnicima : b) Dr. Ljuba Vasiljevié (R. K. Petrovgrad): „Poslovni moral i zakon o suzbijanju ilojalne konkurencije".

ПОСЛОВНИ МОРАЛ И ЗАКОН О СУЗБИЈАЊУ НЕЛОЈАЛНЕ УТАКМИЦЕ

Др. Љуба Васиљевић, Р. К. Петровград.

Ротарски покрет пастојећи да у свим гранама људске делатности заведе и одржава етичке принципе проповеда пословни морали у привредној утакмици. Као и у свакој утакмици и овде постоји тенденција да се утакмица изметпе у пепријатељство или бар да та утакмица уместо лојалне постане нелојална. Држећи се поштења и морала и сузбијајући нелојалну утакмицу пе ограпичава се слобода у утакмици, него се напротив rapailтује њено несметано функционисање у границама права и морала.

479