Jugoslovenski Rotar

Код нас за ово дело може да тужи само такмичар.

Приликом оцене могућности пометње узима се као мерило да ли је пометња могућа код обичног, просечног купца робе.

Било је случајева да неко реномирано страно предузеће не може услед високих царина да конкурише домаћим, стога је продао неком домаћем обртнику право произвођења робе под страним реномираним обележјем. Оштећени су и такмичари а и потрошачи. Закон даје право такмичарима да туже због нелојалне конкуренције како домаћег тако и страног обртника.

Али није потребно да се фалсификује туђа фирма. Доста је кад се на производу назначи »справљено по систему А-а« или »сурогат Б-овог производа«, јер и тим произвођач има за циљ да искористи за себе реноме туђег имена. Већина публике површно посматра натпис на робу и стога је пометња могућа. Нелојална је чак и употреба свога правог имена без доZurka за разликовање ако постоји могућност бркања двеју фирми н. пр. »Borsalino antica casa« i »Borsalino fu Lazzaro«.

Под ову забрану спада и злоупотреба спољашњих обележја као што су иста боја и облик за омоте, облачење службеника у специјална једнака одела, снабдевање робе сличним жигом и т.д.

Приликом утврђивања да ли је неки жиг сличан меродавна је интелигенција обичног купца дотичне робе, коју не носи са собом жигове да их сравњује, него упоређене врши само на основу памћења.

Оцрњивање.

Прописи кривичног закона о клевети (5 301 кр. 3) и о злонамерном оштећивању кредита (5 361) показали су се недовољни за заштиту обртника. Зато је закон о нелојалној конкуренцији створио специјалну заштиту од омаловажавања и других сличних напада, који се скупним именом зову »оцрњивање«. Примера ради наводим случај када за трговца помодном робом његов такмичар тврди да има у својој радњи само неукусну и демодирану робу, да је неко рђав стручњак и т. д. За трговца ако је једанпут изузетно бона фиде тражио да му се већ наплаћени рачун поново плати. пе може се овај случај уопштити, па ће онај који то проноси за дотичног трговца бити суђен и ако докаже један усамљен случај.

Осудом се изриче: забрана изношења и проношења оваквих вести. мера за њихово опозивање и накнада за учињену штету. :

Подмићивање.

Овде се ради о подмићивању намештеника, да би се постигла пре-

имућетва на штету других такмичара н. пр. да би тај намештеник утицао на свог послодавца да овај поручи робу код подмићивача. То особито важи код намештеника великих фирми која имају самосталан делокруг. Закон о нелојалној утакмици ематра оштећеним поштене такмичаре подмићивача, који пе успевају у утакмици ма да нуде робу под повољнијим условима. За то даје право па тужбу такмичарима и коморама, али не послодавцу подмићеног лица против подмићивача. Он ће моћи да гони и подмићеног и подмићивача кривично (5 369) и да на основу кривичне пресуде тражи одштету.

482