Jugoslovenski Rotar

сваки обртник који је пешто изложио, могао је да купи одликовање: »златна медаља Париз 1987« или »Њујорк 1989«. Овакве злоупотребе подводе се под прописе о нелојалној утакмици односно лажној реклами.

Под појам нелојалне рекламе спадају још и наводи о продајним условима, о имовним и кредитним приликама, о заштити робе патентом, узорком, моделом или жигом, о методама прозводње или пословодства, 0 OGOOним приликама, о трајању и обиму предузећа, о узроку или сврси продаје или рада. Код овог заднег долазимо до т. званих »распродаја«. Ова установа је потребна, али само за изузетне случајеве. Код нас је усвојен систем дозволе али само у случајевима који су у закону таксативио паведени а то су: 1) смрт имаоца радње, 2) сеоба радње из места, 8) својевољно напуштање радње или једне бранше и 4) елементарна несрећа. Одобрење даје управна власт првог степена по саслушању надлежне коморе (5 158 Зак. о радњама). Закон о радњама предвиђа још нека ограничења (радња се мора обављати најмање 24 последња месеца непрекидно; време распродаја не може бити дуже од 3 месеца, радња се потом затвара и т. д. Овим прописима су онемогућене перманентне распродаје, које су привреди нанеле велику штету. Мислим да се и сада изигравају прописи о »распродајама« али свакако у много мањој мери јер па то будно пазе такмичари.

Неистинита ознака порекла робе.

То је свака ознака, која може у пословном промету да створи погрешно мишљење, да је роба, која је у питању, произведена на парочитом месту, крају или држави (н. пр. »Солинген«). Дакле не тражи се да ознака порекла робе буде лажна, довољно је да постоји могућност стварања погрешног мишљења о пореклу. Тако ако се на свој домаћи штоф стављају натписи само на енглеском језику, а порекло се не назначује; тиме се може изазвати погрешно мишљење о пореклу. -

Овај је пропис тако еластично грађен да омогућује сузбијање свију раније уобичајених злоупотреба. Од овог дела штету трпе обртници из реномираног места чији је назив злоупотребљен, а оштећени су и такмичари из других места, јер ће се више трошити роба са лажном ознаком услед доброг гласа порекла а једнаке цене са производима из мање тувених места. Оштећени су и сами преварени потрошачи.

Могу се употребити називи места, који су постали уобичајени као ознака врсте н. пр. »колоњска« вода и т. сл. само им се пе сме додати атрибут »прави«, »природни«, »оригинални«.

Злоупотреба обележја туђег предузећа.

»Такмичар, који име, фирму, нарочити назив једног предузећа или обрта или друго спољашње обележје употребљава на начин, који може, да створи пометњу међу купцима са именом, фирмом или нарочитим називом предузећа или обрта, којима се уобичајено или оправдано служи други такмичар, може бити тужен ради забране овакве употребе, уклањања тиме створеног неисправног стања и накнаде делом учињење штете.«

Добар глас који кружи у промету о једном предузећу јесте иматеријално добро имовинске вредности, а пепоштени такмичари дошли су на мисао да искоришћују туђи добар глас стварањем забупе.

481