Jugoslovenski Rotar

Повреда и искоришћавање тајне у производњи и трговини.

Тајне играју знатну улогу и у утакмици која се води у трговини и производњи. Идеал свих произвођача је победити такмичара савршенијим квалитетом и нижом ценом производа. Да би се то постигло врше се екеперименти често дуготрајни и екупоцени. Евептуално постигнут успех тајна је предузећа. Многи такмичар жели да јефтинијим начином дође до истог резултата. Служи се непоштеним средствима, подмићивањем или злоупотребом поверења, да би искористио туђе напоре и дознао такмичареве тајне. Тужено може бити свако лице које се бесправно служи туђом пословном тајном. Ипак запослено лице може чинити употребу од свога знања и спреме, које је стекло у једном предузећу ин онда када ступа у другу фабрику или обрт, али ово важи само за оно што је запослени сазнао вољом послодавца. Све остало што је сазнано случајно или ухођењем не еме да се употребљава.

Има случаја када они, који желе да сазнају туђе пословне тајне, дају неко запослење туђем намештенику е тим да дотични и даље остане y служби свог ранијег послодавца. За ово може бити тужен и намештеник и такмичар ради забране оваквог дела и накнаде учињене штете.

Када се до сада наведеним делима нелојалне утакмице додају још и два административна иступа и то: 1) забрану давања премија заједно са робом и 2) забрану усовног система, завршено би било набрајање законом забрањених дела. Сва ова дела у пословном промету косе се са пословним моралом. И сва се та дела осим оних из 5-а 1 Закона уз грађанску тужбу могу гонити и кривично, а суд може сем забране, уклањања створеног неисправног стања, накнаде штете, опозивања, кажњавања новчано до 50.000 динара и затвором до 1 године и искључити кривца од учешћа у јавним набавкама и лицитацијама.

Како видимо законодавац се је трудио да пословни морал заштити свим могућим средствима, а ако у томе није потпуно успео, кривица је до спровођења закона и до немара самих такмичара. Као што сам у почетку напоменуо велики је недостатак и нестална пракса у примени Š-a 1. Ми немамо ни јединствепе ни обимне јудикатуре у овом погледу.

Има безброј дела нелојалне утакмице која се могу подвести зедино под 5 1 закона. Министарство трговине и индустрије је већ раније на питање комора одговорило да ће то решити јудикатура, али сада је поново покренуто то питање и Министарство је тражило мишљење свих комора о потреби допуне закона у том погледу.

III. Odbor za služenje zajednici.

Pretsednik: Vasa Isajlovié (R. K. Pančevo): tajnik inz Marjan Leskovar (R. K. Varazdin); referent: Dr. Velizar Pijade (R. K. Leskovac) ..Kako moze grad, da utiée na higijenu sela’. SpreGenog je referenta zamenjivao brat Dr. Jovan Mi-

lenkovié (R. K. Leskovac).

485