Jugoslovenski Rotar

Ja želim naglasiti. da su ovakovi sastanci пе зато ugodni. nego i potrebni. Naročito u današnje vrijeme. kada se više ne može govoriti o medjunarodnim teškoćama i oprekama, veé o stihijskim silama, koje su ovladale Govjetéanstvom i zaprijetile ljudskoj civilizaciji. Duznost Je ı potreba rotara i njegovih organizacija. da se skupe i udruže i da očuvaju najveće moralno blago. koje rotarstvo krije u sebi. povjerenje čovJeka prema čovjeku. povjerenje naroda u narod. povjerenje u višu misiju čovječanstva. | ovaj sastanak u sreu Slovenije i u krugu slovenske rotarske braće učiniti će. da rotarska ideja ojača i da se ohrabljeni vratimo kući noseći duboke impresije sa bledskog: sastanka. Ja držim. da Je potrebno na ovoJ distriktnoj konferenciji. na kojoj se polaže račun o radu našeg distrikta i rotarstva u tekuéoj rotarskoj godini. spomenuti. da se ove godine navršilo deset godina od osnutka prvih dvaju rotarskih klubova u našoj zemlji, Rotary kluba Beograd i Zagreb. Taj dogadjaj ima već skromni jubilarni karakter. a on stvara i historiju Jugoslavenskog rotarstva. | danas se ugodno sjećam proslave 500-tog sastanka i ujedno desetgodišnjice bratskog beogradskog kluba, održane 12 decembra prošle godine u prisustvu izaslanika i bratske bugarske rotarske braće. kada su se na rotarskom poslu i slavi sastala braća Slovenci. Hrvati. Srbi ı Bugari. Onda smo osjetili, kako je velika zajednica Južnih Slavena. Mi Zagrebčani nismo bili te sreće. da proslayvimo u miru ı radosti svoju desetgodišnjicu. koja je pala u mart ove godine. Teški medjunarodni dogadjaji. koji su se zbili u Srednjoj Evropi u to vrijeme. ponukali su nas. da tu proslavu najprije odgodimo na odredjeno. a potom na neodredjeno vrijeme. Mi smo htjeli da našu desetgodišnjicu proslayimo uz rotarsku braću iz naše zemlje u krugu nama najbliže ı najmilije braće. Bugara i Čehoslovaka. lo tog nažalost nije došlo. Ja mislim, da se. drage sestre ı draga braéo. mi ne možemo rastati ı razići sa ove konferencije Jugoslavenskog rotarskog: distrikta. a da naše misli ı najtoplije želje ne uputimo našoj dragoj čehoslovačkoj braći. koja su bila uzor i primjer rotarske sviJesti ı rada. ı koja su sudjelovala kod osnivanja naših prvih klubova u Beogradu ı Zagrebu. (Svi u dvorani ustaju i manifestiraju čehoslovačkoj braći.)

Drage sestre ı draga braćo! Govoreći na prošlogodišnjoj proslavi Beogradskog kluba Ja sam spomenuo Jedinstven uspjeh rotarske,ideje u svijetu. a islo tako i u Jugoslaviji. Sto se ti¢e svjetske rotarske organizacije. Ja sam lajnu njenog uspjeha obrazložio dvima glaynima ideJama. na kojima se ona osniva: na ideji slobode ı dobre volje ı na ideji samoslalnosti odnosno autonomije svakog pojedinog Rotary kluba. Stoga ı vidimo. da se rotarska ideja. koja Je nastala u velikoj zemlji slobode ı napretka, najviše ı razvila u zemljama gradjanskih ı političkih sloboda kao što su Velika Britanija. Francuska ı Još neke druge. Hotarsivo Jest ı ostaje sinonim slobode. te bez slobode nema uopée ili nema pravog rotarstva. Samostalnost pak svakog Rotary kluba omoguéila je. da Je u rotarskoj organizaciji bolje nego igdje. proveden i doveden u sklad princip diferencijacije ı unifikacije.

Sto se tiče Jugoslavenskog rotarstva. ono ima pripisati svoj uspjeh dobro provedenim rotarskim idejama ı postulatima. Osnivači Jugoslavenskog: rotarstva ispravno su gledali na naše specijalne prilike i potrebe. te su u nastojanju. Ја од росе а ukorjene i populariziraju ro-

205