Jugoslovenski Rotar

tarsku ideju u našoj zemlji, istoga dana osnovali dva kluba, Beograd i Zagreb, u dva glavna žarišta Jugoslavenske elipse. To nastojanje bilo je okrunjeno ı uspjehom. ı ta dva kluba bila su rasadišta drugih klubova u prvom redu u Ljubljani, centru slovenskog naroda. Danas Je naše rotarstvo dobro organizirano, složno ı u dobrim bratskim odnosima. te može pokazali uspjehe na mnogim područjima rotarskog rada. No postoji Jedno područje, koje Je nažalost ostalo po strani od pravog rotarskog rada ı шјесаја, a to su naše unufarnje prilike. koje su na štetu zemlje ı naroda do danas ostale nesredjene. Jedno teško pitanje muči nas sve, teška depresija osJeća se svagdje ı kod svih. Odlučivši da se odazovemo u što većem broju pozivu na ovu distriktnu konferenciju mi smo se nadali. da će ova konferencija biti održana u vedroj ı blagotvornoj atmosferi narodnog sporazuma. koji bi i za nas rotare značio pravi rotarski blagdan ı dogadjaj. I opet Jednom bila nam Je uskraćena ta živa želja ı narodna potreba. No ona nam istodobno nalaže. da se i mi rotari maknemo, da na tom području po rotavskim načelima ı metodama rada predjemo iz pasivnosti u aktivnost. Ne radi se o politici u običnom smislu riječi. koja ostaje domena slobodnog opredeljivanja i savjesti svakog pojedinca. veé se radi o tome. da u naše nesredjene političke prilike i pokoleban politički moral unesemo oma rotarska svojstva ı metode rada. koja su omogućila гоtarstvu na svim područjima znatne изрјеће. Када bi ideJa slobode. pravde. služenja ı dobre volje medju ljudima ı narodima bile primjenjivane ı u političkom životu. ne bi naše prilike bile kao što su danas. a velika ideJa narodnog sporazuma nije drugo nego aplikacija tih rotarskih ideja na naše političke prilike. Dužnost Je nas sviju i kao sinova našega naroda ı kao rotara, da se svim utJecajem ı odlučnosću založimo. da dodje do tog preporoda našeg naroda. Organizovana grupa od 850 rotara naše zemlje, rasporedjena po svim krajevima. ı narodu ove zemlje, može mnogo učiniti u tom cilju, ako se povodi pravim rotarskim duhom. S veseljem mogu konstatirati, da Je sličnim duhom bila nadahnuta inicijativa bratskog niškog kluba. kada Je poslao svim klubovima na diskusiju predavanje Jednog svog člana o temi: ..Uloga rotara u rješavanju političkih problema u Jugoslaviji“. Dao Bog. da buduća distriktna konferencija bude održana u atmosferi bratskog sporazuma ı sloge Hrvata. Srba ı Slovenaca.

Zayvršavajući svoje misli i riječi. iskreno izrečene. želim. da u ime učesnika ove konferencije najtoplije zahvalim ı odam priznanje našeni bratu guverneru dru. Slokaru na njegovom požrtvovnom ı Uspješnom rotarskom radu i uspjehu. Mi. koji smo kao uprave pojedinih klubova imali zadovoljstvo. da saradjujemo s bratom guvernerom, znamo. koliko je on svojim postupkom, trajnom inicijativom ı sistematskim radom olakSao rad klubova i dobrineo tome, da mozemo konstatirati danas puni uspjeh i napredak jugoslavenskog rotarskog distrikta. Ja mu ponovno u ime svih klubova zahvaljujem i čestitam na uspjehu. .

Na koncu želim u ime zagrebačkog Hotary kluba učesnike ove konferencije obavestiti. da 8 o. mj. održaje naš klub u prisustvu naših dragih gostiju Thorwall-a i Blanchard-a. kao ı naših dragih sestara. veće. posvećeno Finskoj zemlji ı narodu. Petnaestog ovog mjeseca održaje se 500-ti sastanak našeg kluba. što se u glavnom podudara s

504