Jugoslovenski Rotar

III.

Kako je služenje u zvanju jedan od najvažnijih, najuspešnijih i najpotrebnijih načina, i sredstava za postignuće rotarskih ciljeva. a u nastojanju. da se baš ovaj način rotarskog služenja što više oJača i produbi, predlaže se,

1. da svi Jugoslovenski klubovi a po primeru nekih zemalja. posvete Jedan godišnji sastanak specijalno služenju u zvanju, ı tom prilikom rasprave ovaj važan i težak problem rotarskog rada. Preporucuje se, da se tom pitanju posveti svake godine prvi sastanak u mesecu novembru.

2. Da bi se upoznale sve teškoće provodjenja u praksi služenja u zvanju u smislu rotarskih ciljeva, poželjno je. da svi klubovi raspišu pismenu anketu, na koje teškoće nailazi rotar u svome poslu. ı zvanju kod provodjenja služenja u zvanju u smislu rotarskih ideala.

5. Imajući u vidu važnost toga služenja, preporučuje se klubovima. da kod izbora novih članova uzmu u obzir osobe. koje po svome položaju ı radu vrše u društvenom i poslovnom životu zamašniju ulozu i funkciju.

4. Preporučuje se svoj braći rotarima, da se u privrednim i socijalnim odnosima rukovode pravim rotarskim duhom, koji Je sinonim pravde. poštenja ı dobre volje.

IV.

A. Kako sadašnje uredjenje osiguranja radnika za iznemoglost. slarost ı smrt nije zadovoljavajuće. to se preporučuje svoj braéi rotarima, da porade na tom, da se modificiranje ovog uredjenja u korist radništva što skorije izvrši naročito u tom pravcu. da se

1. broj godina za sticanje prava na starostnu rentu snizi od 70 na 55 godina i,

2. da se prinosi za ovo osiguranje povise tako. da budu dovoljni za sve pomoći. rente ı potpore. koje bi trebalo izjednačiti sa penziJama stalnih monopolskih radnika i radnika državnih saobraćajnih ustanova.

B. Pošto Je ustanovljeno. da je higijena na selu toliko zaostala, da pretstavlja narodni problem, a akcija postojećih ustanova koje treba. da vode brigu o tome (domovi narodnog zdravlja itd.) dala je samo mestimično odlične rezultate, a mestimično ti rezultati ne zadovoljavaju, smatra se, da bi se stvari pomoglo. ako bi se uz državnu inicijativu pozvala na saradnju i privatna inicijativa. koja bi bila materijalno i moralno potpomagana od države i stajala pod njenom kontrolom u interesu uspešnije koordinacije rada. kao što je to uvedeno kod drugih država.

C. Kako je naša država zahvaljujući svestranim prirodnim. etnografskim i kulturnim kontrastima, vanredno povoljnim klimatskim prilikama. povoljnom geopolitičkom položaju. bogatim istorijskim spomenicima, neopisivim lepotama folklore, gostoprimstvu i originalnosti naroda, predestinirana za to, da zauzme u Evropi veoma vazan polozaj u medjunarodnom turizmu,

a da bi se to prirodno bogatstvo moglo izkoristiti potrebno je privući u našu zemlju Sto veéi broj stranih turista. a zato Je potrebno pravilno rešenje pitanja izgradnje naših puteva. modernizacije našeg

208