Jugoslovenski Rotar

čito stručnih u kojima prosto oskudevamo. A one gimnazije. koje postoje. pate od nedostatka nastavničkih snaga. od prenatrpanosti razreda. koja isključuje uspeh u radu. i od preopterećenosti nastavnika časovima. od čega se nastavnici pre vremena istroše, ne mogu da se usavršavaju. a ı. u vezi ı sa drugim okolnostima. dadu povoljne rezultate u svome radu. Izračunato Je da bi lako mogli uposliti Još oko 1500 novih nastavnika. t. J. veći broj nego što ima za sada kandidata. A priliv dece u srednje škole sve Je veći. a prema tome. uzgred bude rečeno. povećavaju se ı specijalni školski prihodi (školarina ı takse).

Najzad. i na visokim školama mogli bi da nadju uposlenje mnogi i mnogi mladići ı devojke sposobni za naučni rad. Gotovo svi fakulteti ı sve katedre oskudevaju u naučnom podmlatku. Na stotine asislenata na našim univerzitetima moglo da bude postavljeno radi većeg uspeha univerziteiskih studija i razvoja same mlade naše nauke. Od toga bi imali koristi ı nauka ı prosveta ı kultura. a u mnogim slučajevima I sama zemaljska privreda.

Iz ovih kratko izloženih ı sažebh misli proizlazi Jedan јазап 1 neosporan zaključak: treba ı može se naći uposlenje za hiljade ı hiljade mladih intelektualaca. a to će poslužiti velikom napretku, blapostanju i sreći ne samo njihovoj. nego celog naroda. cele domovine Jugoslavije!

I ovo je predavanje vrlo pazljivo sasluSano i nagradjeno zasluzenim aplauzom.

Guverner prelazi na narednu tačku dnevnog reda ı poziva brata Dragoljuba Radanova Radiéeva. da podnese izveStay o radu u odborima i procita predlagane resolucije.

REZOLUCIJA VII. DISTRIKTNE KONFERENCIJE 77 DISTRIKTA R.1. DONETA NA BLEDU 7 MAJA 1939 G.

|.

VIL distriktna konferencija u ime svih prisutnih rotara izjavljuje svoju toplu bratsku zahvalnost R. C. Ljubljana na velikoj ljubayi. poZrtvovnosti ı vrednoći koju su uložili oko organizovanja ı pripremanja ove konferencije ı time radu našega die(ribk{a osigurali željeni uspeh.

П.

U interesu što bolje frekvencije. kako mali isto i veliki klubovi imaju se tačno pridržavati klupskih pravila ı primenjivati predvidjene sankcije.

Svaki Je član dužan bar Jedanput godišnje održati predavanje iz svoga zvanja.

Preporučuje se onim klubovima kod kojih je broj članova blizu minimuma. to Jest 5 članova da povedu strogo računa o unutarnjoj ekstenziji.

U pogledu gajenja što iskrenijeg: bratstva. drugarstva ı prijateljstva u klubu i van istog. preporučuje se. ala rad na svakom sastanku i u svakoj prilici bude na visini. kako to odgovara i klubu i rotarskim ciljeyima.

DOF