Jugoslovenski Rotar

reno” treba da bude lozinka svih rotarskih klubova. — Samo častan i ljudski kontakt izmedju ljudi raznih zvanja ı društvenih položaja. potpuno. otvoreno i bistro znanje o shvatanjima i pogledima u drugim zvamjima i zanimanjima može iz temelja da izmijeni naš dosadašnji sud i nase naziranje i poglede.

Zato valja u prvom redu da svako od nas bude dobar drug u svom klubu. — Ali Je onda i prva dužnost svakog člana naših klubova da bude otvoren i iskren. pravi drug i prijatelj. bez ikakovih ličnih posebnih želja i osnova. u besprijekornoj ı nesebičnoj želji i težnji da se što dostojnije služi velikoj zajedničkoj ideji svih rotarskih klubova. — То Je najsvetija i najčasnija zadaća naša. — Pravo i iskreno drugarstvo stvara onu tvrdu ı nerazrješljivu vezu duhova koja se zove prijateljstvo. To Je vatra što nikada ne trne. samo Je valja potsticati svim onim najljepšim ı najplemenitijim što se radja u ljudskim duSema. — Ali prijateljstvo se suSi kao otkinuti list kad medju prijateljima nestane povjerenja. kad se izgubi saučestvovanje u bolu i radosti, kad se prijatelju ne pritekne u nevolji u pomoć. kad srece prema prijatelju ohladni. I prijateljstvo se. kao ı drugi ideali. ne stiče olako i na brzu ruku. — Valja se zbog toga prilagodjivati. čekati, razumjeti i na oko male mogućnosti znati iskoristiti. pa da se približimo tome cilju.

Mjesto da lomimo snage zanoseći se spoljašnjim dalekim zadacima koji bi nam možda mogli donijeti slavu i priznanje. ali koji vrlo malo znače za naše unutarnje razvijanje i Jačanje. moramo u tišimi otpočeti s onim što nam Je najbliže ı što Je naše najrodjenije. Služeći plemenitoj misli rotarstva otvara se goleemo polje drugarstvu i prijateljstvu. razvija se sasvim prirodno ı duh služenja. — A kao daljnja logična posljedica razvijanja onoga što naprijed spomenusmo. jeste rotarska ideja vodilja vezanja toplih i iskrenih veza prijatelistva. — | io Je baš napose prijeka potreba u našoj prostranoj domovini. pa Je sveta dužnost svih članova da tu misao vodilju unesu u sve klubove našega distrikta, da je njeguju. produbljuju i izgradjuju. — Pokrajine naše ı zemlje zivjele su u vjekovima pod raznim prilikama i neprilikama, izvrgnute tudjim uticajima pod raznim 20spodarima. uz razne Životne uslove. rastavljane gorama i planinama. živeći zasebno. nepoznavajući se. — Sasvim Je razumljivo da su se pod takovim okolnostima razvijala ı razna shvatanja i pogledi na svijet ı život. da su vrlo različite životne potrebe. da gotovo svaki kraj ima svoje posebne brige ı nevolje. želje i probleme. — Izmjena misli, mirno i trijezno raspravljanje. prijateljski razgovori ı predavanja bez sumnje stvaraju pouzdane osnove (a se otvore putovi koji ljude zbližavaju. priljubljuju ı otklanjaju zadjevice ı nepotrebne trzavice koje često puta. samo zbog: neznanja ı neupućenosti, radjaju omraze ı priJete čak ı prirodni razvitak svih vrednota i vrlina. svoJjstvenih mladom narodu. na štetu progresa i napretka sve zemlje naše.

Pa koliko Je onda velika i plemenita zadaća ı dužnost svih rotara. vodjenih još ı napose idealom služenja! Samo tim putem stiče se polagano veća Jednodušnost u našem unufiarnjem rotarskom radu. — A rotar koji se zadovoljava samo posjetom i sastancima u svom klubu,

211